Šola

Ali bi morali nagrajevati otroke za dobre ocene?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Nagrajevanje za dobre ocene
Razmislite o drugih možnostih nagrajevanja, ki bi otrokom lahko pomenili več. Foto: Profimedia

O tem, ali je nagrajevanje za dobre ocene primerno ali ne, je bilo že veliko razprav. Kaj storiti?

O nagrajevanju z denarjem je bilo veliko razprav, podobno kot o plačevanju otrok za opravljena hišna opravila. Večina dokazov kaže, da denarne nagrade morda delujejo na kratek rok. Na mestu je vprašanje, ali zunanja nagrada gradi notranjo motivacijo, ki je ključna za vzdrževanje truda in trajen pozitiven rezultat.

Dr. Emily Edlynn je za Parents.com povedala, kaj se morate vprašati, preden nagrajujete svoje otroke za dobre ocene.

Težava z nagradami

Vse več raziskav kaže, da se osredotočanje na trud namesto na končni rezultat povezuje z večjo vztrajnostjo in samozavestjo pri različnih vrstah nalog. To velja tudi za šolske naloge, kar pogosto pomeni boljše učenje in uspešnost. Poleg tega nagrade ne motivirajo vedno otrok na enak način.

Leta 2010 so raziskovalci preizkušali finančne spodbude za študente prvega letnika univerze. Ugotovili so, da so nagrade imele pozitiven vpliv na študente z visokimi sposobnostmi, a negativen učinek na dosežke študentov z nižjimi sposobnostmi. Raziskovalci so ugotovili, da zunanje nagrade lahko škodijo notranji motivaciji.

Druga metaanaliza iz leta 2021 je preučevala motivacijo študentov. Ugotovili so, da motivacija, ki temelji na želji po nagradah ali izogibanju kaznim, ne povečuje uspešnosti ali vztrajnosti. Namesto tega je bila povezana s poslabšanjem blaginje.

Ali so nagrade podkupnina?

Eno najpogostejše vprašanje staršev je, ali je uporaba sistema nagrajevanja za otroke podkupnina. Dr. Edlynn pojasnjuje, da je treba ločevati med behaviorizmom (uporaba nagrad in posledic za oblikovanje želenega vedenja) in podkupninami. Behaviorizem je pomemben del obravnave otrok, ki prihajajo na terapijo zaradi težav z vedenjem. Podkupnina vključuje dajanje nagrade pred želenim vedenjem, medtem ko je behaviorizem uporaba nagrade po vedenju, kar velja za ojačitev.

Kako se to prenese v vsakdanje življenje z otroki?

Če uporabljamo sistem dajanja nagrad, otroku pošiljamo sporočilo, da “dobijo nekaj” za opravilo, ki ga morajo opraviti kot del svojega življenja. Eden od ključev učinkovite uporabe behaviorizma je usmerjenost v reševanje težave, ne pa v deljenje igrač in nagrad čez dan, ko si umivajo zobe, se oblačijo in delajo domače naloge. Težave, ki jih je mogoče rešiti z behaviorizmom, vključujejo dokončanje ali oddajo domačih nalog.

Namesto nagrade za ocene …

Če želite spodbuditi pozitivne dosežke v šoli, natančno razmislite, kaj želite doseči. Vprašajte se naslednje: 

  • Ali želite, da vaši otroci dosežejo določene ocene?
  • Ali želite vtisniti vrednote, ki jih predstavljajo dobre ocene, kot so močna delovna etika in pomen izobraževanja?
  • Je problem nekaj, kar se lahko oblikuje z behaviorizmom?

Behaviorizem uporablja nagrade za reševanje problema vedenja in oblikovanje novega vedenja. Če se vaši otroci borijo za uspeh v šoli, obstajajo strategije, ki so lahko bolj učinkovite kot denarna nagrada.

Otroka bereta knjigi.
Razmislite o tem, kaj vaši otroci potrebujejo, da uspejo v šoli. Foto: Profimedia

Kako se odzvati na slabe ocene otrok?

Najprej morate ugotoviti, s čim ima otrok težave. Ali dela domače naloge, ima težave pri razumevanju gradiva ali oboje? 

Ko določite težavo, razmislite, kako lahko ukrepate. Nagrade delujejo najbolje v kratkoročnih obdobjih. Na primer, otroka lahko nagradite, če v enem tednu naredi vse domače naloge. Pri mlajših otrocih mora nagrada, da bi pri njem ponotranjili novo vedenje, še pogostejša. 

Velikost nagrade naj se ujema z vedenjem. Če gre za nagrajevanje po krajših časovnih intervalih, morajo biti nagrade manjše. Po enem tednu dobrega dela v šoli ne more biti nagrada velik komplet Lego kock!

Prilagodite svoj pristop

Razmislite o tem, kaj vaši otroci potrebujejo, da uspejo v šoli. Seveda se to lahko razlikuje glede na otrokove sposobnosti. Osredotočanje zgolj na “dobre ocene” lahko privede do tega, da spregledate dosežke pri razvoju določenih sposobnosti in navad. Poskrbite, da dajete poudarek tudi na procese ne samo na končno oceno. 

Nagradite jih z doživetji

Namesto denarja ali igrač lahko za nagrado uporabite zabavno doživetje. Morda je to družinski izlet, ogled filma, večerja … Velika verjetnost je, da si bo otrokom to bolj ostalo v spominu kot nova igrača, ki bo čez nekaj časa obležala v kotu.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki