Družinski odnosi

Družinski dopust ima na otroke blagodejen učinek

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Družinske počitnice so neprecenljive, saj pozitivno vplivajo tako na otroke kot starše.

Raziskava je pokazala, da je družinski dopust še kako pomemben, saj dobro vpliva na vse člane družine, poleg tega pa utrjuje vezi med družinskimi člani in ustvarja spomine. Izkušnje so tiste, ki pretehtajo vse materialno, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Torontu.

Avtorica raziskave Cindy Chan poudarja, da izkušnje vzbudijo čustveni odziv, ki je veliko močnejši kot v primeru materialnih stvari. Poleg tega družinske izkušnje člane družine povezujejo.

Družinski dopust povezuje družinske člane, poleg tega pa so ti dlje časa srečni tudi po koncu dopusta. Raziskava je pokazala, da je polovica vprašanih označila družinske dopuste kot najbolj dragocen spomin iz otroštva, druga polovica pa je povedala, da imajo na družinske dopuste lepe spomine, ki bodo za vedno ostali z njimi.

John McDonald, direktor dobrodelne organizacije Family Holiday Association, ki omogoča dopust družinam z nizkimi dohodki, trdi, da so družinski oddihi oaze sreče. “Ko se družine soočajo s težkimi življenjskimi okoliščinami, so takšni spomini lahko zelo močni. Če imamo takšne spomine, smo sposobni pristopiti k težavam drugače, s pozitivnega zornega kota,” pravi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pomembne izkušnje

Počitnice v drugem kraju pa lahko prinašajo še drugačne prednosti za otroke. Ne le, da je zanje to zabava, ampak vpliva tudi na njihove možgane, saj pridobivajo nove izkušnje. Otroška psihoterapevtka dr. Margot Sunderland poudarja, da so izkušnje pomembne za socialno, fizično in čutno interakcijo otrok. “Če izbirate med tem, da otroku kupite tablico ali nek drug predmet in ga vzamete na družinski dopust, upoštevajte močan vpliv povezovanja in razvoja, ki ga takšne počitnice omogočajo. Takšnih spominov ni mogoče primerjati z ničemer materialnim,” dodaja dr. Sunderland.

Poleg tega igra na plaži, planinarjenje ali kampiranje aktivirajo možgane tako, da sproščajo oksitocin in dopamin. “To zmanjšuje stres in aktivira občutke topline in optimizma. Na tak način družina čustveno napolni svoje baterije,” pojasnjuje dr. Sunderland.

Zapomnite si, da ni treba na potovanje v daljne kraje, da bi lahko uživali v prednostih družinskega dopusta. Lahko načrtujete hiter izlet  k bližnjemu jezeru ali nekaj dni na morju, rezultat bo enak – srečnejša in bolj povezana družina, kar je neprecenljivo.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.

--

Zadnji dodani članki