Nosečka

Ali lahko zanosite, ko niste v obdobju ovulacije?

|
Avtor: Mama.Over.Net
test nosečnosti
Pomembno je, da spremljate svoj menstrualni cikel in plodne dni vsak mesec. Foto: Profimedia

Načrtovanje nosečnosti s sledenjem ciklu poveča možnost za zanositev. Ali to pomeni, da lahko pride do zanositve samo med ovulacijo?

Zanosite lahko kadarkoli med ciklom, tudi če imate spolne odnose med menstruacijo. Načrtovanje spolnih odnosov med ovulacijo poveča možnost za zanositev.

Ovulacija se običajno pojavi 14. dan menstrualnega cikla, vendar se lahko čas ovulacije od meseca do meseca razlikuje. Na menstrualni cikel namreč vplivajo dejavniki, kot so življenjski slog, stres, prehrana itd. V nekaterih mesecih bo cikel krajši od povprečnih 28 dni, v drugih daljši od 30 dni.

Možnosti zanositve so prisotne, tudi ko niste v obdobju ovulacije, saj sperma lahko preživi do pet dni v ženskem telesu.

Zdravnica, specialistka ginekologije in porodništva ter svetovalka pri Flo Health, dr. Tiffany Pham, pojasnjuje: “Teden, ko imate menstruacijo, je najmanj verjeten čas za zanositev. To velja, če imate redne mesečne cikle. Če imate nepravilno krvavitev ali madeže skozi ves mesec, je ta metoda manj zanesljiva.

Vsak mesec je lahko drugače

Pomembno je, da spremljate svoj menstrualni cikel in plodne dni vsak mesec. Če je vaš cikel krajši, lahko začnete ovulirati takoj po menstruaciji. Lahko zanosite, še posebej, če imate nezaščiten spolni odnos med menstruacijo.

Ker se dolžina cikla od meseca do meseca razlikuje, se lahko tudi časovno okno plodnosti spreminja. Običajno lahko nastopi kjerkoli med sedmim in enaindvajsetim dnevom cikla. Če je dolžina vašega cikla približno 24-25 dni, se lahko okno plodnosti pojavi med šestim in enajstim dnevom. Če je dolžina vašega cikla na daljšem koncu normale, približno 35 dni, bo okno plodnosti med 16. in 21. dnevom cikla,” pojasnjuje dr. Pham. Bližje kot ste ovulaciji in sproščanju zrelega jajčeca iz jajčnika, večja je možnost zanositve.

Čeprav so vaše možnosti za zanositev med ovulacijo večje, lahko zanosite, ko imate spolne odnose kadar koli v mesecu.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki