Nosečka

Zato je dobro imeti spolne odnose tudi v neplodnih dneh

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Če bi radi zanosili, se ne osredotočajte samo na obdobje najbolj plodnih dni. Temu pritrjujejo tudi nove raziskave.

Nova raziskava je pokazala, da več spolne aktivnosti, tudi v obdobju neplodnih dni, poveča možnosti za zanositev. V raziskavi, ki so jo opravili na univerzi v Indiani, je sodelovalo 30 žensk. Vodja raziskave Tierney Lorenz poudarja, da dolgo časa ni bilo jasno, zakaj je pomembno, da sta partnerja, ki bi rada zanosila, spolno aktivna ves čas. “Raziskava je prva, ki je odkrila, da spolna dejavnost povzroča proizvodnjo imunitete, ki podpira in lajša zanositev in nosečnost,” je dejala Lorenz.

Redni spolni odnosi spremenijo določene vrste T-limfocitov, ki delujejo kot obrambni mehanizem telesa.

Imunski sistem pripravi telo na nosečnost

Raziskovalci so primerjali vzorce sline 30 zdravih žensk, ki niso v menopavzi. Od tega jih je 16 abstiniralo od seksa, 14 pa jih je bilo spolno dejavnih v vseh fazah menstrualnega ciklusa (menstruacija, folikularna faza, ovulacija in lutealna faza).

V lutealni fazi so pri ženskah, ki so bile spolno dejavne, našli povišane stopnje T-limfocitov tipa 2, ki pomaga telesu prilagoditi se na spremembe, ki se odvijajo v nosečnosti. Pri teh ženskah so v folikularni fazi menstrualnega ciklusa našli višje stopnje T-limfocitov tipa 1, ki delujejo kot obrambni mehanizem pred boleznimi.

Imunski sistem se odzove na vedenje, natančneje na spolno dejavnost. “Imunski sistem spolno dejavnih žensk jih je v naprej pripravil na možnost nosečnosti,” trdi Lorenz.

V drugi raziskavi so zbrali vzorce sline 32 zdravih žensk, od katerih je bilo 15 spolno dejavnih in 17 abstinentih. Pri spolno dejavnih ženskah so našli t. i. T-limfocite pomočnike, ki telesu pravijo, da je pripravljeno na nosečnost.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki