Družinski odnosi

Pet največjih napak babic in dedkov

|
Avtor: Mama.Over.Net
babice in dedki z vnuki
Babice in dedki lahko z vnuki počnejo veliko zanimivih stvari. Pomembno je, da so s starši na isti valovni dolžini. Foto: Profimedia

Babice in dedke imamo radi. Brez njih bi bil svet drugačen. A včasih staršem pošteno dvignejo pritisk.

Babice in dedki so za svoje vnuke pripravljeni narediti vse. Skupaj ustvarjajo čudovite spomine, stari starši na vnuke prenašajo znanje in – bodimo pošteni – staršem velikokrat omogočijo prost večer ali dva. Otroci, ki imajo v svojem življenju stare starše, so srečni otroci.

Seveda pa vsi vemo, da nič ni popolno. V vsaki zgodbi obstaja “ampak”, ki lahko poruši idilo. Babice in dedki lahko na številne načine povzročajo stres. Starše lahko s svojim vedenjem privedejo do tega, da začnejo razmišljati o tem, da bi jim za nekaj časa omejili stike z vnuki.

Nekatere napake babic in dedkov starše še posebej vržejo iz tira.

Darila, ki jih starši niso odobrili

Do neke mere je normalno, da babice in dedki vnuke obsipajo z darili. Vendar pa lahko darila postanejo razlog za napetosti, če se otrokovi starši ne strinjajo z njihovo izbiro. Lahko gre za predraga darila ali drugače neprimerna darila. Mogoče gre za stvar, ki je starši ne odobravajo.

Dober način, da se izognete takšnim primerom, je vnaprejšnji dogovor s starši. Starši in stari starši naj se pogovorijo o tem, kaj otroku kupiti. Če se ne strinjajo, naj skušajo najti kompromisno rešitev. Pomembno je, da čim prej dorečete pravila glede obdarovanja.

Nespoštovanje urnika

Babice in dedki so bili starši majhnih otrok v povsem drugem času. Od takrat so se stvari spremenile in ni nujno, da stari starši povsem razumejo zahteve današnjega časa. Nič nenavadnega ni, da se preprosto oglasijo na obisku, čeprav za to sploh ni čas. Otroci morajo narediti domačo nalogo, iti čim prej spat, imajo številne dejavnosti. Ob vsej tehnologiji, ki jo dandanes uporabljamo, je enostavno poklicati in dogovoriti se, kdaj je najbolj primeren čas za obisk.

Babicam in dedkom je treba pojasniti, da so družinski urniki med tednom zelo natrpani in da je zelo pomembno, da se najavijo in dogovorijo. Včasih preprosto pozabijo na to. Ni nujno, da si predstavljajo, kakšno »tekanje« čaka starše čez teden. Poiščite možnost za kakovostno druženje konec tedna.

Kritizirajo stil starševstva

V naši naravi je, da težko gledamo nekoga, ki dela stvari, s katerimi se ne strinjamo. Še težje ob tem ostanemo tiho. Pripombe, ki jih slišimo, do neke mere preslišimo. Ko pa nam z njimi postrežejo stari starši in to na njihov posebni način, nam lahko zavre kri. Sploh ker je v to vpeta čustvena navezanost in dejstvo, da ne maramo njihovih kritik.

Starim staršem je treba vsake toliko pojasniti, da se lahko vaš pristop k starševstvu razlikuje od njihovega. Povejte jim, da verjamete v svoj način vzgoje in da od tega ne nameravate odstopiti. Jasno jim povejte, da se morajo na to navaditi. V vaši družini ste vi tisti, ki sprejemate odločitve.

Druženje starih staršev in vnukov
Otroci, ki imajo v svojem življenju stare starše, so srečni otroci. Foto: Profimedia

Ne spoštujejo mej

S takšnimi primeri se sreča večina staršev. Jasno poveste, da otrok ne sme sladkarij, babica pa mu pred večerjo ponudi čokolado. Starš reče »ne«, stari starši »ja«. Kot da stari starši ne bi razumeli, da v vaši družini veljajo vaša pravila.

Pogovorite se s starimi starši. Jasno povejte, da so lahko del življenja vnukov, a morajo upoštevati določena pravila. Pogovor je vedno najboljše možnost. Seveda pa morajo stari starši slišati, kaj jim sporočate. Bolj kot bo vaša komunikacija odprta in odločna, manjša je verjetnost, da bo prišlo do konfliktov.

Težav kar ne bi reševali

Vsak starš ve, da je to edini in najboljši način – ko se pojavi težava, jo je treba rešiti ali se soočiti z njo. Včasih se za stare starše stvari zgodijo prehitro ali pa mislijo, da jih to ne zadeva. Konec koncev gre vnuk nazaj k staršem. Neizogibno je, da bodo na neki točki naredili nekaj v nasprotju z željami staršev.

Pojasnite jim, da se morajo v določenih situacijah opravičiti. Tudi vnukom, če je treba. Opravičilo ni znak šibkosti. Na tak način se otroci učijo, da vsi ljudje delajo napake. Ko se z njimi pogovarjate, upoštevajte njihova čustva. Skupaj pripravite načrt, kako ravnati v prihodnje, da se napaka ne ponovi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki