Družinski odnosi

7 stvari, ki si jih bodo otroci za vedno zapomnili

|
Avtor: Mama.Over.Net
družina spomini iz otroštva prijatelji druženje
Nekateri dogodki iz našega otroštva ostanejo za vedno z nami. Ne samo dobri. Foto: Profimedia

Otroci na starše gledajo skozi posebne oči. Spomini iz otroštva so lahko lepi, lahko pa skrivajo v sebi tudi grenkobo in obžalovanje.

Ko slišite odrasle obujati spomine na svoje otroštvo, so ti lahko srečni, lahko pa so prisotna tudi čustva, kot sta grenkoba in obžalovanje. Določene dogodke si zapomnimo za vedno, ne glede na to, koliko smo stari, ko se zgodijo. Nekateri lahko vplivajo tudi na to, kako dojemamo stvari in kako se v določenih okoliščinah vedemo.

Prav zato, ker nekatere stvari in čustva otroci nosijo s seboj za vedno, bi bilo dobro razmisliti, kako vzgajati otroke, kako se odzvati na določene okoliščine vpričo otrok in kakšno dediščino jim na ta način zapuščate. Zavedati se morate, da je večja verjetnost, da si bodo otroci za vedno zapomnili naslednje stvari:

Izkušnje, ki ste jih doživeli skupaj

Morda se ne spomnijo vsake igrače, ki ste jim jo kupili za rojstni dan, ali kolikokrat ste jim kupili sladoled, a ne glede na razlog, nekatere stvari ostanejo s človekom vse življenje. Izkušnje – bolj kot stvari – združujejo družino, zato si bodo otroci zapomnili, ko so bili z vami na sladoledu. Ne bodo si zapomnili, kakšen je bil sladoled, ampak kako ste skupaj preživeli čas.

Čas, ko ste zaradi njih pospravili naprave

Prepogosto opazujemo posebne trenutke skozi kamero telefona in zamudimo malenkosti, ki nam jih otroci skušajo pokazati, ker nismo dovolj prisotni. Ko se popolnoma posvetiš otroku in odložiš prenosnik ali pametni telefon, otroci čutijo, da si popolnoma njihov in da so ljubljeni. Vedo, da jih imate radi ves čas, toda v tistih posebnih trenutkih, ko ste skupaj, bodo opazili, da ste zaskrbljeni, še posebej, ko nehate preverjati svojo e-pošto.

Pozitivne besede, naslovljene nanje

V svetu, kjer se beseda ljubezen uporablja za vse, beseda “ljubim te” ni nujno začetek in konec vsega. Toliko drugih stvari, ki jih lahko rečete, bo imelo pozitiven učinek na otroka. “Ponosen sem nate”, “Ti delaš to družino boljšo” in “Ti si dober prijatelj”. To so primeri stavkov, ki bodo vplivali na otrokovo samozavest in identiteto že od malih nog. Pri komunikaciji z njimi bodite raje pozitivni kot kritični.

Kako ste ravnali v težkih okoliščinah

Otroci vas vidijo kot vodnika, ker so v svetu, kjer niso varni, svetu, ki jih dela občutljive. Ko pridejo težki časi – kot je smrt, brezposelnost ali bolezen v družini – se bodo spomnili, kako ste se z njimi pogovarjali, kako ste jim dali občutek varnosti in zaščite ter kako ste se odzvali.

Čas, ko niste bili z njimi

Čeprav se to sliši zelo negativno, je lahko tudi pozitivno. Čeprav se bodo spominjali trenutkov, ko niste bili z njimi in so vas potrebovali, je vse to del življenja, saj ne morete biti vedno z njimi. Spomnili se bodo tudi, ko so prvič prespali in vas niso poklicali sredi noči. Spomnili se bodo, ko so prvič naredili nekaj velikega v šoli in so komaj čakali, da pridejo domov, da vam povedo vse o tem.

Kako sta se s partnerjem obnašala do drugih ljudi, pa tudi drug do drugega

Otroci se vsak dan učijo od vas. Ko o nekom govorite za njegovim hrbtom ali z nekom slabo ravnate, se bodo to naučili od vas. Zdelo se jim bo v redu, ker vi, kot mama ali oče, tako ravnata. Ko ste vsi doma in se s partnerjem pogovarjata o težavah, otroci poslušajo in se učijo, čeprav se vam morda zdi, da se nekje le igrajo.

Kako ste se obnašali pod stresom in pritiskom

Življenje ne more biti brezskrbno in enostavno. Vaši otroci se bodo naučili, kako se obnašati, ko je urnik natrpan, ko še niste dokončali projekta, ko večerja ni pripravljena in ste videti, kot da bi se vam zmešalo. Če ste razburjeni, glasni in vidno živčni, ko ste pod stresom, se bodo tega vedenja naučili tudi vaši otroci. Če želite vzgojiti otroke, ki bodo nekoč kos stresnim situacijam, najprej pomislite na to, kakšen zgled jim dajete.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki