Dojenček

Bose nogice: zato je pomembno, da so otroci bosi

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

So otroci, ki več hodijo bosi, srečnejši in pametnejši? Takšni so rezultati raziskave.

Otroke, ko shodijo, postavimo v čeveljce in pričakujemo, da bodo novo realnost sprejeli. A marsikateri otrok ne mara čevljev na nogah in si jih stalno sezuva. Raziskava, ki so jo objavili na Univerzi v Madridu, je pokazala, da bi morali s takšnim početjem prenehati, piše portal Youaremom.

Raziskovalci trdijo, da vztrajanje pri tem, da otroci nosijo čevlje, zavira njihovo rast, razvoj in svobodo. Kontroverzna študija zagovarja tezo, da je treba otrok, ki se bolje počutijo bosi, to tudi omogočiti. Gibanje in dražljaji, ki jih otrok čuti prek bose noge, pripomore k hitrejšemu razvoju otrok, trdi Isabel Gentil Garcia.

V raziskavi so kritični do prodaje in oglaševanja obuval za otroke, ki še ne hodijo. Dodajajo, da so obuvala pomembna zgolj za vzdrževanje toplote stopal.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako eksperimentirajo in se učijo

Bosi otroci bolje sprejemajo in dojemajo položaj svojega telesa in gibanje, kar naj bi pripomoglo k hitrejšemu razvoju motoričnih sposobnosti in koordinacije. Poleg tega prek bosih nog otroci spoznavajo različne površine in teksture. Razvoj mišic je pri otrocih, ki z bosimi nogami spoznavajo različne površine, boljši.

Otrokova stopala so, tako nevrološka stroka, v privih desetih mesecih bolj občutljiva na dotik kot roke. Stopala opravljajo pomembno funkcijo, in sicer otrok z njihovo pomočjo eksperimentira in uči. Skladno s Piagetovimi stopnjami razvoja inteligence so v obdobju senzorično-motorične faze gibanje in organizacija čutnih informacij pomembni, ker otroku omogočajo prvo dojemanje samega sebe, prostora, časa in vzročno-posledičnih dejanj. 

Eden pozitivnih učinkov hoje z bosimi nogami naj bi bil tudi boljši razvoj stopala, predvsem stopalnega loka, pa tudi preprečevanje nastanka glivic in razvoja drugih bakterij na nogah.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.