Aktualno

Devetmesečna deklica skoraj umrla, ker je pogoltnila ta predmet

|
Avtor: Mama.Over.Net
deklica z igračo
Preverite, kakšne baterije imajo igrače, s katerimi se igrajo vaši otroci. Foto: Profimedia

Mati dveh otrok opozarja na nevarnost gumbnih baterij. Veste, kaj morate storiti, če jo otrok po nesreči pogoltne?

Devetmesečna deklica je po nesreči pogoltnila gumbno baterijo, česar pa starša nista videla. Ker je deklica začela kazati znake težave z dihanjem, sta jo odpeljala k zdravniku. Ta je sprva ocenil, da gre za respiratorni virus. Ker pa se je dekličino stanje poslabšalo, so jo odpeljali v pediatrično bolnišnico, kjer so deklico slikali z rentgenom. Na sliki je bilo videti baterijo, ki je obtičala v požiralniku.

Deklico morali intubirati

Kislina iz baterije lahko začne iztekati že 30 minut po zaužitju. Zaradi kisline lahko pride do trajnih poškodb, v nekaterih primerih tudi do smrti.

Deklici si dali zdravilo, ki naj bi ustvarilo sloj okoli baterije in jo odpeljali v operacijsko dvorano. Operacija je uspela, a so bile poškodbe na požiralniku hude. Po operaciji je zaradi opeklin na požiralniku ostala še šest dni intubirana. Zdravniki so dejali, da je imela deklica veliko srečo, saj bi lahko bile posledice še veliko hujše. Domnevajo, da je pogoltnila baterijo, ki ni bila več delujoča.

Gumbne baterije se uporabljajo v različnih predmetih. Najdemo jih v urah, slušnih pripomočkih, kalkulatorjih, daljincih, igračah, digitalnih termometrih, elektronskih ključih itn..

Starša sta po tem dogodku iz hiše odstranila vse igrače z gumbnimi baterijami. Pri ostalih predmetih, ki imajo te predmete, pa sta poskrbela, da so pokrovčki dobro pritrjeni.

gumbna baterija
Gumbne baterije najdemo v različnih predmetih. Foto: Profimedia

Če pride gumbna baterija v stik s telesnimi tekočinami, kot sta slina ali sluz, se lahko ustvari električni tok, ki v nekaj minutah povzroči kemične opekline. Te lahko povzročijo hude poškodbe ali celo smrt, če jih ne zdravimo pravočasno. Še posebej ogroženi so otroci.

V Angliji poročajo o primeru takrat enoletnega dečka, ki je pogoltnil gumbno baterijo in zaradi poškodb potreboval 28 operacij. Zdravniki so mu sprva dali le 10-odstotno možnost, da bo preživel.

Kaj storiti, če vaš otrok pogoltne baterijo?

Takoj se odpravite na urgenco! Zdravnikom povejte, da sumite, da je vaš otrok pogoltnil gumbno baterijo. Zdravstvenemu osebju predajte vse informacije o dotični bateriji. Otroku ne dajajte jesti ali piti, dokler ne opravijo rentgenskega slikanja. Ne sprožajte bruhanja!

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki