Malček

Zakaj otrok grize nohte? Tako ga lahko odvadite

|
Avtor: Mama.Over.Net
grizenje nohtov
Čeprav je lahko ta navada za starše frustrirajoča, je pogosto neškodljiva in otroci jo običajno prerastejo s časom. Foto: Profimedia

Pretirano grizenje nohtov lahko privede do okužb, poškodbe kože, nohtov in obnohtnice. Kako otrokom pomagati, da s tem prenehajo?

Poleg tega, da lahko grizenje nohtov resno draži kožo, lahko privede tudi do določenih zdravstvenih težav. Čeprav je lahko ta navada za starše frustrirajoča, je pogosto neškodljiva in otroci jo običajno prerastejo s časom. “Veliko otrok preneha gristi nohte, ko sčasoma ugotovijo, da tega drugi ne počnejo,” pravi dr. David Hill, docent pediatrije na Medicinski fakulteti Univerze v Severni Karolini in avtor knjige Dad to Dad: Parenting Like a Pro (Oče očetu: Vzgajajte kot profesionalci, op. p.).

Pretirano grizenje nohtov pa lahko predstavlja težavo za otrokovo zdravje, saj lahko povzroči okužbo ali poškodbo kože, nohtov in obnohtnice. Pediatri so za revijo Parents pojasnili, kako bolje razumeti to navado pri otrocih in kako jim pomagati, da prenehajo.

Zakaj moj otrok grize nohte?

Po mnenju revije International Journal of Women’s Dermatology je grizenje nohtov ali onihofagija kompulzivno, kronično stanje, s katerim se sooča 20 do 30 odstotkov prebivalstva. Otroci lahko grizejo nohte iz več razlogov, vključno s tesnobo ali fizičnim nemirom. “Ker gre za ponavljajočo se navado, lahko to deluje pomirjujoče,” pravi Kimberly Montez, docentka pediatrije na Medicinski fakulteti Wake Forest.

Po drugi strani je včasih to čisto kozmetično. Nekateri otroci imajo zelo radi kratke nohte,” pravi Antwon Chavis, z Univerze Oregon Health & Science. Ob tem dodaja, da otroci grizejo nohte, če jim je dolgčas ali če so premalo stimulirani.

Posledice grizenja nohtov

Čeprav je grizenje nohtov neprijetno v družbenih situacijah, običajno ni nevarno za otroke. Vendar pa lahko postane težava, če si pri tem poškoduje obnohtnico, noht ali okoliško kožo.

Če je koža okoli nohta rdeča, boleča ali se pojavi izcedek, naj otroka pregleda pediater,” pravi dr. Montez. Grizenje nohtov lahko poveča tudi tveganje za paronihijo, okužbo kože okoli nohta. “Če se otroci veliko igrajo v umazaniji, obstaja tudi možnost, da dobijo parazitske okužbe od jajčec, ki bi lahko bila v prahu ali blatu,” pravi dr. Hill.

Posledice grizenja nohtov morda niso omejene le na poškodbe nohtov. Po eni študiji lahko grizenje nohtov prispeva tudi k poškodbam dlesni in korenin zob. Sila grizenja, dovolj močna, da zlomi ali raztrga noht, lahko vpliva na otrokove zobe in povzroči resne težave z zobmi.

Grizenje nohtov je lahko tudi znak depresije ali tesnobe. “Če otrok čuti bolečino ali nelagodje zaradi grizenja nohtov, vendar to kljub temu počne, vam morda poskuša povedati, da ima nekaj težav, pri čemer grizenje nohtov predstavlja olajšanje,” pravi dr. Chavis.

grizenje nohtov
Grizenje nohtov lahko postane težava, če si otrok pri tem poškoduje obnohtnico, noht ali okoliško kožo. Foto: Profimedia

Kako preprečiti, da bi otrok grizel nohte

Starši nikoli ne bi smeli kaznovati ali žaliti te otrokove navade. “Če opozarjamo na neko vedenje, še posebej z izpostavljanjem ali kaznovanjem, se stanje lahko poslabša,” pravi dr. Montez. Staršem priporoča, naj se izobražujejo o tem, kako lahko pomagajo svojemu otroku.

Dr. Hill pojasnjuje, da večina ljudi ni pozorna na svoje navade, zato je prvi korak usmeriti otrokovo pozornost na to, da morda neskončno grize nohte. Eden od načinov je, da posedete svojega otroka pred ogledalo, medtem ko grize nohte, in mu rečete: “Tako izgleda in tako se počutiš, ko grizeš nohte.” Če je vaš otrok dovolj star, ga lahko vprašate, zakaj grize nohte.

Ko jih na to nežno opozorite, lahko rečete: ‘Ali se počutiš bolje, ko to narediš? Ali to počneš zaradi dolgčasa?’ Otroci lahko na preprosta vprašanja dajo zelo prodorne odgovore,” priporoča dr. Chavis.

Uporabite moč preusmerjanja pozornosti

Prav tako lahko poskusite usmeriti otrokovo energijo na nekaj drugega. Na primer, namesto da grizejo nohte, lahko objemajo lutko, se igrajo z vrtavko, stiskajo stresno žogico ali rišejo. “Vsakič, ko opazite, da poskušajo gristi nohte, jih spomnite, da imajo namesto tega drugo, sprejemljivo navado,” pravi dr. Hill. Sčasoma bodo to navado zamenjali z boljšo.

Ne pozabite jih spodbujati pri spremembah. “Lahko rečete: ‘Všeč mi je, kako si se ravno takrat spomnil stisniti svojo žogico proti stresu’ ali ‘Všeč mi je, kako ti zdaj rastejo nohti. Zdi se, da jih dolgo nisi grizel’,” pravi dr. Hill.

Iščite stresorje, ki lahko povzročijo grizenje nohtov

Za nekatere otroke lahko grizenje nohtov predstavlja mehanizem za spoprijemanje s stresom. Pomembno je vedeti, ali vašega otroka kaj moti, in mu pomagati najti zdrave rešitve.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki