Dojenček

Kaj storiti, če se otrok začne dušiti s koščkom hrane?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Dojenček je hrano z rokami
Hitro se lahko zgodi, da se otrok začne dušiti s hrano. Foto: Profimedia

Ukrepati morate hitro. To morate storiti, če se otrok začne dušiti s koščkom hrane.

Vsak starš, ki je doživel, da se otrok zaduši in začne dušiti s koščkom hrane, ve, o kakšni nočni mori govorimo. Hitra reakcija je nujna, saj otrokovi možgani brez kisika zdržijo le nekaj minut.

Če se otrok začne dušiti s koščkom hrane, ga položite na trebuh čez svoja kolena, tako da mu glava in zgornji del hrbta visita navzdol. Nekajkrat (ne premočno) udarite otroka po zgornjem delu hrbta z dlanjo. Če ta metoda ne uspe, zdravniki svetujejo, da uporabimo Heimlichov prijem. Vendar pa je postopek odvisen od starosti otroka.

Dojenčka je treba obrniti na trebuh, z obrazom navzdol, in izvajati pritisk med lopaticama.

Heimlichov prijem pri dojenčku
Izvajanje Heimlichovega prijema pri dojenčkih. Foto: Profimedia

Pri otrocih, starejših od enega leta, se Heimlichov prijem izvaja enako kot pri odraslih. Postavite se za otroka, ga objemite z rokami in naredite nagel pritisk na zgornji del trebuha. To naj bi izločilo zrak iz pljuč, s tem pa tudi tujek.

Nevarni so tudi majhni delčki

Poleg hrane tveganje predstavljajo tudi majhni predmeti. S tem mislimo na koščke kock, gumbe igrač ali majhne okrogle baterije iz igrač. Če niso veliki in ostri, tuji predmeti pogosto gredo skozi prebavni trakt brez težav, otrok pa jih izloči s blatom. Če sumite, da je otrok pogoltnil kaj takega, se je smiselno posvetovati z zdravnikom.

V večini primerov kovanec ali kroglica gresta skozi prebavni trakt, vendar je v primeru baterije nujno poiskati zdravniško pomoč, saj obstaja možnost, da zaradi korozije iz baterije izteče vsebina,” je za portal missMAMA povedala pediatrinja dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki