Dojenček

Najslabša hrana za majhne otroke

|
Avtor: Mama.Over.Net
Dojenček se prehranjuje
Otrokom je treba ponuditi zdrave, hranljive obroke. Foto: Profimedia

Dojenčki ne potrebujejo veliko kalorij, vendar potrebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin. Strokovnjaki določeno hrano odsvetujejo.

Uživanje hranljivih in zdravih živil je pomembno za vse, še posebej za dojenčke in majhne otroke. Kljub temu se zgodi, da na krožnike dobijo nezdravo hrano, ki je v osnovi popolnoma brez hranilne vrednosti. Namesto tega je bogata s kalorijami, sladkorjem ali soljo ter revna s hranilnimi sestavinami.

Prehranski primanjkljaj lahko ovira razvoj otrok, opozarja zdravnica in članica Akademije za prehrano in dietetiko dr. Christine Gerbstadt. Zato je pomembno vedeti, katera hrana je najboljša za dojenčke, in katero je treba izogibati, njene besede povzema portal Baby Center. Naslednja hrana sodi med najslabše možne izbire za mlajše otroke.

Hrenovke in druga nevarna hrana

Trda, lepljiva, spolzka, groba in okrogla hrana ni varna za majhne otroke, saj se lahko z njo enostavno zadušijo. Zato ne dajajte svojemu dojenčku hrenovk, klobas, velikih kosov mesa ali sira, celih grozdov, pokovke, grobe surove zelenjave in celih oreščkov ter semen. Hrana mora biti narezana na manjše koščke, ne večje od pol centimetra.

Gazirane pijače

Gazirane pijače ne vsebujejo nobenih hranilnih sestavin, pitje takšnih pijač pa pomeni, da dojenčki zaužijejo manj hranljive hrane, ki jo njihovo telo dejansko potrebuje. Poleg tega ta vrsta pijače vsebuje veliko sladkorja, kar lahko povzroči karies in druge zdravstvene težave.

Ocvrti krompirček

Pomembno je zmanjšati količino hitre prehrane na jedilniku dojenčkov in majhnih otrok. Ta hrana je polna maščob, sladkorja, soli in kalorij ter vsebuje malo zdravih hranilnih sestavin. Obstaja več bolj zdravih možnosti, ki jih prav tako lahko pripravite hitro, vključno z jogurti in drugimi sadnimi pripravki.

Predelana hrana

Ljudje opredeljujejo ‘predelano’ hrano na različne načine, vendar na splošno velja, da bolj ko je hrana spremenjena od tega, kar je bilo sprva ulovljeno, gojeno ali vzgojeno – in daljši seznam sestavin kot vsebuje – bolj je predelana. Bolj kot je hrana predelana, manjša je njena hranilna vrednost. Ob tem pa zelo verjetno vsebuje več sladkorja, soli in maščobe. Najboljša otroška hrana vsebuje malo sestavin in je brez dodanega soli, sladkorja ali modificiranega škroba.

Sladice

Glavna sestavina večine sladic so sladkor, umetna barvila in umetni okus. Otroku lahko ponudite bolj zdravo sladico, kot je na primer pečeno, pretlačeno jabolko s kančkom cimeta.

Sokovi in sadni napitki

Seveda ti napitki vsebujejo sadje, vendar to še ne pomeni, da so zdravi. Vlaknine v svežem sadju se večinoma izgubijo v procesu proizvodnje. Uporaba soka za sladkanje otroške hrane ni dobra ideja. Sladkorji v soku lahko pospešijo prebavo hrane, kar ovira sposobnost telesa, da absorbira hranilne sestavine.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki