Dojenček

Jagode in arašidi v nosečnosti – da ali ne?

|
Avtor: B. P.
nosečnica je jagode
Jagode veljajo za alergeno živilo. Foto: Profimedia

“Kako je z uživanjem hrane, ki je močno alergena?” se sprašuje nosečnica. Strokovnjak odgovarja.

Na forumu ABC ginekologije in porodništva na spletni strani Med.Over.Net je zaskrbljeno nosečnico zanimalo, kako alergena hrana vpliva na nosečnost. “Kako je z uživanjem hrane, ki je močno alergena, kot so na primer jagode, arašidi in podobno?” jo je zanimalo. Pri tem jo je zanimalo, ali ima uživanje takšne hrane kakšen vpliv na otroka. Bi se zaradi uživanja jagod lahko povečala možnost, da bi se pri otroku kasneje razvila alergija na jagode?

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar, odgovarja, da je veliko odvisno od tega, koliko je kdo na takšno hrano občutljiv. “Če jo nosečnica od prej dobro prenaša, ne vidim razlogov proti njej v nosečnosti,” je dejal.

Plod v maternici, vsaj v prvih dveh tretjinah nosečnosti z vsem tujim s čimer pride v stik, razvije toleranco, torej nikakor ne alergije ali drugačne vrste preobčutljivosti,” je pojasnil glede možnosti, da bi se pri otroku kasneje razvila alergija.

Kaj je prehranska alergija in kako jo prepoznamo?

Prehranska alergija je izraz za imunski odziv na beljakovino v živilu, ki jo organizem napačno prepozna kot škodljivo. Ocenjeno je, da je vsaj na eno živilo alergičnih med 2 in 10 % ljudi. Delež ljudi s prehransko alergijo v zadnjih desetletjih narašča. Prehranske alergije so pogostejše pri otrocih kot pri odraslih,” piše nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si. “Pri otrocih so najpogostejše alergije na mleko, jajca, arašide in oreške, pri odraslih pa alergije na mehkužce, arašide, oreške, ribe in jajca. Alergije na jajca, mleko, sojo in pšenico pri otrocih pogosto izzvenijo. Nasprotno so alergije na ribe in arašide ter oreške pogosto prisotne skozi celo življenje in običajno tudi najbolj resne in življenje ogrožajoče.

“90 % vseh smrti pri anafilaksiji je posledica alergije na arašide in oreške. Smrtno nevarne so lahko tudi druge alergije, še posebej na ribe, mehkužce, kravje mleko in jajca.”

Prehrana.si

Že majhna količina alergena lahko sproži alergijsko reakcijo. Simptomi se lahko pojavijo že nekaj minut po zaužitju alergena. Simptomi so srbečica in zatekanje ustnic, jezika in mehkega neba. Pojavi se lahko slabost, trebušne bolečine, bruhanje in diareja. V hujših primerih lahko pride do anafilaksije – gre za “sistemsko alergijsko reakcijo, ki lahko vključuje kožo, dihalni trakt, prebavni trakt, srčno-žilni sistem in je lahko za alergika tudi usodna. Najpogostejši simptomi anafilaksije so oteženo dihanje in padec krvnega tlaka kar lahko povzroči anafilaktični šok.” V primeru anafilaksije je potrebna medicinska pomoč.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.