Nosečka

Kaj so nosečniški glavoboli in kako ukrepati

|
Avtor: Mama.Over.Net
glavobol v nosečnosti
Glavoboli so v nosečnosti lahko pogosti. Foto: Profimedia

Nosečniški glavoboli so pogosti, vendar je pomembno, da bodoče mame razumejo njihov vzrok, kako jih obvladati in kdaj poiskati zdravniško pomoč.

Eden od številnih simptomov nosečnosti, ki se pojavljajo v prvem trimesečju, so glavoboli. “Nosečnost je obdobje neizmernega veselja in pričakovanja, vendar lahko prinese tudi veliko fizičnih težav, vključno z glavoboli,” je dejala porodničarka in ginekologinja dr. Shazia Malik. “Ti glavoboli se lahko razlikujejo po intenzivnosti in pogostosti, zato je pomembno, da bodoče mame razumejo njihov vzrok, kako jih obvladovati in kdaj poiskati pomoč.

Kaj povzroča nosečniške glavobole?

Glavoboli so precej pogosti med nosečnostjo, še posebej v prvem in tretjem trimesečju. Takrat je telo podvrženo pomembnim spremembam, zaradi česar mnoge ženske doživljajo pogostejše glavobole,” je pojasnila dr. Malik.

Več različnih dejavnikov, ki vključujejo hormonske spremembe, povečan volumen krvi, spremembe krvnega tlaka, stres, utrujenost, dehidracija in lakota, lahko med nosečnostjo povzročijo glavobol,” je naštela dr. Semiya Aziz.

Kako se znebiti glavobolov?

Čeprav ni možno preprečiti nosečniških glavobolov, obstaja nekaj načinov, kako jih preprečiti. Dr. Aziz svetuje, da najprej poskusite s preprostimi ukrepi za lajšanje glavobolov.

Ostanite hidrirani

Jejte uravnoteženo hrano: uravnoteženi obroki in prigrizki v rednih intervalih pomagajo stabilizirati raven sladkorja v krvi, kar pomaga pri zmanjšanju glavobola

Zmanjšajte stres

Zagotovite si zadostni spanec

Prepoznajte sprožilce in se jim izognite: prepoznavanje določenih sprožilcev, kot so hrana, močni vonji in močne luči, pomeni, da se jim poskusite izogibati in tako zmanjšati pogostost glavobolov

Uporabite hladen obkladek

Če zgornji ukrepi ne pomagajo pri lajšanju glavobola, se morate posvetovati z osebnim zdravnikom.

nosečniški glavoboli ženska glavobol
Pozorni bodite na nenaden pojav hude bolečine. Foto: Profimedia

Na katere opozorilne znake morate biti pozorni?

Čeprav je večina glavobolov običajen del nosečnosti, pa dr. Malik svari, da se je treba zavedati, kdaj glavobol pomeni nekaj resnejšega.

Če nekaj ni v redu in je glavobol hud, vztrajen ali pa ga spremljajo drugi simptomi, kot so zamegljen vid, omotica, otekanje udov ali visok krvni tlak, in če se ti ne izboljšajo s počitkom in hidracijo, naj nosečnica poišče zdravniško pomoč,” je opozorila dr. Aziz.

Pozoren je treba biti na nenaden pojav hude bolečine, motnje vida, kot so utripajoče luči ali slepe pege, na znake zmedenosti, šibkosti, otrplosti, težave pri govorjenju ali na pojav visoke vročine. Če izkusite kateregakoli od teh znakov, nujno poiščite zdravniško pomoč.

Če glavobol spremljajo simptomi, kot so zamegljen vid ali izguba vida, bolečine v trebuhu ali krvavitev, akutno otekanje rok in nog ali vztrajno bruhanje ali izguba ravnotežja, pojdite v bolnišnico. To so namreč lahko znaki preeklampsije, ki zahteva takojšnjo oskrbo.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki