Dojenček

Kako pravilno očistiti igrače?

|
Avtor: Mama.Over.Net
čiščenje igrač
Od vrste igrače je odvisno, kako jo je treba očistiti. Foto: Profimedia

Otrokove igrače hočeš nočeš pogosto postanejo umazane. Kako jih uspešno očistiti?

Vse igrače se, naj so še tako lepe, ko jih otroci dobijo, sčasoma umažejo. Otroci jih včasih prijemajo z lepljivimi, umazanimi rokami, mednje se lahko zamešajo ostanki hrane, nabere se prah. Igrače je zato treba redno in temeljito čistiti.

Plastične igrače

Plastične igrače, ki nimajo na sebi tkanine ali mehanizma in baterij, ki jih ni mogoče odstraniti, se čistijo lažje, kot si mislite. Prej so takšne igrače končale v kadi polni vode in mila, še lažje pa bo, če jih zložite v pomivalni stroj. Program izberite glede na to, kako umazane so igrače. Iz stroja bodo prišle čiste, večina pa tudi popolnoma suhe. Ni potrebno dodatno izpiranje, le na brisačo jih razporedite, da se do konca odcedijo in posušijo, če je kje ostalo malo vode.

Igrače za kopanje in gumijaste igrače

Vse igrače, ki imajo na sebi majhno odprtino za zrak, zelo hitro postanejo pravo leglo bakterij in plesni. Dodaten problem nastane, ko otrok iz takšne igrače iztisne vodo po sebi ali v vodo, v kateri se kopa. Take igrače je treba namočiti v vroči vodi z dodatkom razkužila za perilo ali jih preprosto prevreti v vodi. Pomembno je, da občasno iztisnete vodo iz igrač in poskrbite, da se notranjost očisti z vročo vodo. Na enak način lahko čistite vse gumijaste igrače.

Plišaste igrače

Plišaste igrače so pogosto bolj umazane, kot so videti, saj odlično zbirajo prah in vpijajo vse otrokove nečednosti. Na srečo jih lahko preprosto operete v pralnem stroju, da ponovno postanejo mehke, dišeče in pripravljene za crkljanje. Da se med pranjem ne bi poškodovale, jih pred pranjem dajte v prevleko za blazino. Če igrače nimajo plastičnih delov, jih lahko sušite v sušilnem stroju na programu za občutljivo perilo in tako postanejo še mehkejše. Če igrača vsebuje mehanizem na baterije ali se iz drugega razloga ne sme prati v pralnem stroju, jih lahko poskusite očistiti s parnim čistilcem. Zelo pomembno je, da se igrače temeljito posušijo, preden jih ponovno uporabite.

plišaste igrače se sušijo
Plišaste igrače se morajo temeljito posušiti, preden jih otrok začne spet uporabljati. Foto: Profimedia

Lesene igrače

Lesene igrače najpogosteje povzročajo glavobole mamam, saj je najtežje biti prepričan, da so popolnoma dezinficirane. Lesene igrače so odporne in dolgotrajne ter pogosto otrokom ponujajo povsem novo dimenzijo igre, zato se jih ne izogibajte. Dobra novica je, da les kot material deluje protimikrobno in ni tako ugodna podlaga za razmnoževanje bakterij kot tkanine in plastika. Za dezinfekcijo in čiščenje lesenih igrač je dovolj, da jih obrišete z vročo vodo, ki ste ji dodali alkoholni kis. Igrač ni treba namakati, le temeljito jih obrišite.

Igrače z elektronskimi deli

Igrač z elektronskimi deli ne smete potopiti v vodo, zato je treba najti učinkovit način, kako jih kljub temu temeljito očistiti. Mešanico vroče vode in kisa razpršite po igračah in jih temeljito obrišite s suho krpo. Če gre za plastične igrače, je bolje, da mešanico razpršite na krpo in nato temeljito obrišite igračo.

Knjige

Tudi knjige potrebujejo čiščenje. Dokler so otroci majhni in večinoma uporabljajo trde slikanice, to ni velik problem. Očistite jih lahko z razkužilnimi robčki. Večji izziv pa je dezinficirati običajne knjige. Zunanjost lahko očistite z razkužilnimi robčki. Lahko pa se odločite knjigo postaviti tudi v zamrzovalnik. Knjigo dajte v vrečko za zamrzovanje izdelkov in jo postavite v zamrzovalnik za najmanj 24 ur.

Kljub temu pa ne pozabite, da niso vse bakterije naši sovražniki. Za močan imunski sistem je pomembno, da pridemo v stik z določenimi bakterijami. Pogosteje čistite igrače, ki jih otrok daje v usta ali se z njimi igra na prostem, tudi tiste, ki jih vzame s seboj v vrtec. Druge pa čistite po potrebi.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki