Malček

To o vašem otroku razkriva njegova najljubša igrača

|
Avtor: Mama.Over.Net
deklici se igrata s kockami
Otroci z igro krepijo tudi svoje motorične sposobnosti. Foto: Profimedia

Psihologi trdijo, da otrokova najljubša igrača o njem pove veliko več, kot pa bi si mislili. Obenem igrače razvijajo otrokovo osebnost ter krepijo njihove motorične sposobnosti.

Psihologinja dr. Ree Langham iz Impulse Therapy trdi, da so otroške igrače najboljši način, kako zaposliti in hkrati osrečiti otroka. Obenem pa je to odlično učno orodje, ki vsem otrokom, ne glede na starost, omogoča raziskovanje, izražanje in razvijanje pomembnih veščin ter tudi otrokove osebnosti.

Način, kako otrok uporablja igračo, razkriva pomemben vpogled v otrokovo osebnost, njegove sposobnosti in želje. Vseeno je treba omeniti, da otrokova najljubša igrača ne more napovedati njegovih prihodnjih lastnosti in sposobnosti, to so le določeni vzorci, ki se pojavljajo v zgodnjem otroštvu,” je razložila dr. Langham.

Lego kocke in duplo kocke

Tisti, ki imajo radi lego kocke in duplo kocke, imajo običajno ostro oko za reševanje težav, gradnjo in prostorsko razumevanje. “Najverjetneje uživajo v strukturiranih dejavnostih z začetkom in koncem ter z napačnim in pravilnim načinom dela,” je dejala dr. Langham. Otrok, ki ima rad lego kocke, bo verjetno užival v izzivih, lahko pa bo tudi usmerjen v podrobnosti in razvil močno potrpežljivost, saj rad sledi navodilom, poroča britanski portal The Sun.

Lego kocke otrokom omogočajo razvoj motoričnih sposobnosti. Sestavljanje kock zahteva veliko koncentracije, ustvarjalnosti ter natančnosti. Prav tako lego kocke spodbujajo domišljijo.

Barbike in lutke

Če je otrokova najljubša igrača barbika, ima najverjetneje dober smisel za pripovedništvo ter odlično domišljijo. “Pogosto bodo ti otroci najprej opazovali družinske interakcije, preden bodo z barbikami posnemali te družbene vloge,” je pojasnila. Nekatere študije kažejo, da lahko igranje z barbikami izboljša družbene veščine in čustveni razvoj. Poleg tega je to odličen način, da otroci sami prepoznajo in razumejo situacijo. Z oblačenjem in ustvarjanjem lastnih zgodb pa otroci razvijajo motorične sposobnosti, raziskujejo svojo identiteto in samoizražanje.

Avtomobilčki

Strokovnjak za psihologijo Bayu Prihandito pravi, da otroci, ki imajo radi avtomobilčke in steze, pogosto izražajo mešanico analitičnega razmišljanja in ljubezni do gibanja. “Njihova sposobnost osredotočanja in iskanja strategij se odraža v tem, kako natančno gradijo stezo in dirkajo z avtomobilčki,” je dodal. Dotične igrače pa obenem krepijo otrokove motorične sposobnosti, saj “igrače izboljšujejo koordinacijo rok in oči ter gradijo razumevanje razmerja vzroka in posledice, fizike in osnovne mehanike“.

igranje z avtomobilčki
Otroci uživajo tudi v igri z avtomobilčki. Foto: Profimedia

Pokemon karte

Otroci, ki uživajo v igranju Pokemon kart, pogosto uživajo tudi v zbiranju stvari,” je razložila dr. Langham. “Obstaja namreč vznemirjenje, ki je povezano z lovljenjem vseh Pokemonov in strategijo, ki je potrebna za bitke s Pokemoni. To je tudi dokaz, da otrok uživa v kritičnem razmišljanju.

Otroci, ki se radi igrajo s Pokemon kartami, so pogosto pustolovsko naravnani, saj zelo radi raziskujejo.

Pištole Nerf

Otroci, ki imajo radi pištole Nerf, so energetični, tekmovalni in uživajo v telesnih aktivnostih. Njihova ljubezen do aktivnosti je dokaz, da imajo močne motorične sposobnosti in dobro koordinacijo.

Igra s pištolami Nerf spodbuja strateško razmišljanje, saj se otroci tako učijo krmariti, ciljati in sodelovati v igrivih bojih. “To je več kot le fizična telovadba. Je tudi duševna, saj v poštev pride tudi hitro razmišljanje, ekipno delo ter strategija,” je dejala dr. Langham. Socialna interakcija pa pomaga pri razvoju komunikacijskih veščin in pri razumevanju dinamike sodelovanja in tekmovanja.

Modno oblačenje

“Otroci, ki so nagnjeni k modnemu oblačenju, so pogosto ekspresivni in domiselni,” je dejal Prihandito. Uživajo namreč v raziskovanju različnih identitet, kar je znak njihove ustvarjalnosti in prilagodljive osebnosti. “Vsaka igrana vloga izboljša njihovo razumevanje sveta, družbene dinamike in samoizražanja.

Obenem je to ustvarjalen način zabave, ki podpira njihovo samozavest, komunikacijske sposobnosti in čustveno inteligenco. “Ta popolnoma svoboda pomaga pri njihovem kognitivnem razvoju, saj otrokom ponuja raznolik vidik, zaradi česar so v odraslem življenju bolj empatični in prilagodljivi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki