Malček

Kako razviti in okrepiti otrokovo samozavest? Za to imamo devet trikov

|
Avtor: Mama.Over.Net

Otroci se že od rojstva z vrtoglavo hitrostjo učijo novih veščin in skupaj s temi sposobnostmi krepijo tudi svojo samozavest. Ko otroci rastejo, je samozavest enako pomembna kot ostale veščine. Da bi otroci lahko napredovali, morajo verjeti v svoje sposobnosti in hkrati vedeti, da jih lahko kdaj doleti neuspeh. Razvijanje samozavesti pri otroku je ena najpomembnejših starševskih nalog, saj gre samozavesten otrok lažje skozi življenje, saj verjame, da se lahko uspešno spopade z vsemi izzivi. 

Tukaj je devet nasvetov, kako lahko svojemu malčku pomagate, da postane srečna, samozavestna in uspešna oseba.

Ne pretiravajte s pohvalami

Seveda vsak otrok potrebuje spodbudo, ne glede na to, ali se uči metati žogo ali pa risati krog. Obenem pa se lahko otrok preveč navadi pohval, zaradi česar nato ne more prepoznati, kdaj si za svoje delo res zasluži pohvalo. Verjetno ne verjamete, a otrok ve, kdaj pretiravate s pohvalami in jih nato posledično začne ignorirati. Otroka zaradi tega ne hvalite, kadar naredi nekaj, kar je od njega pričakovano. Dovolj bo, če se mu pri hišnih opravilih le zahvalite. 

Ne rešujte svojega otroka.

Naravno je, da ste do svojega otroka zaščitniški in ga želite zavarovati pred tem, da bi ga nekdo prizadel. Vendar vseeno dobro premislite, kdaj se boste odzvali. Otroku ne boste prav nič pomagali, če boste nekoga prisilili, da ga povabi na rojstnodnevno zabavo, na katero sprva ni bil povabljen. Otroci morajo vedeti, da je povsem običajno, da včasih ne uspejo pri svojih načrtih in da je normalno, da so takrat žalostni ali jezni, pojasnjuje dr. Robert Brooks, eden izmed avtorjev knjige Raising Resilient Children. Otroci se morajo naučiti iti skozi ovire in se z njimi soočiti, ne pa, da jih vi ves čas odpravljate. 

Pustite, naj otrok sam sprejema odločitve

Ko svojemu otroku pustite, da se sam odloča, bo sčasoma pridobil zaupanje v lastno presojo. Preveč nadzora nad otrokovimi odločitvami ni dobro za njegov razvoj. Najbolje je, da otroku ponudite dve ali tri možnosti, med katerimi lahko izbira. Triletnika tako ne sprašuje, kaj si želi za kosilo, ampak mu ponudite tri izbire. Vseeno pa mu pojasnite, da so nekatere stvari odvisne le od vas, kot na primer, kaj se bo oblekel.

Osredotočite se na pozitivne stvari

Če se vaš otrok po nekem razočaranju počuti poraženega, mu pomagajte, da bo optimističen in gledal na stvari z dobre plati. »Spodbudite ga, da razmišlja o tem, kako lahko izboljša situacijo, da doseže cilj,« svetuje Karen Raivich, avtorica knjige Optimistic Child (Optimističen otrok). Če je otrok pri branju nekoliko počasnejši kot njegovi vrstniki, mu razložite, da se vsak uči s svojim tempom in mu ponudite pomoč pri branju. Podpirajte njegove interese in hobije ter ga poskusite spodbuditi, da preizkusi različne dejavnosti, da najde nekaj, kar mu je res všeč. Otroci, ki uživajo v dejavnosti, so ponosni na svoje znanje o predmetu in imajo večjo verjetnost za uspeh na drugih področjih. Hobiji prav tako pomagajo, da se lažje vklopi med vrstnike in se poveže z drugimi otroci. 

Vadite pogajanja

Otroci se počutijo varne, če se uspejo pogajati o nečem, kar si želijo. Raziskava avtorice knjige Raising a Thinking Child (Vzgoja mislečega otroka) Myrne Shure je pokazala, da lahko tudi majhnega otroka naučite, da sam reši težavo. Če se otrok v parku pritožuje, da mu je nekdo vzel igračko, ga vprašajte, kako jo lahko dobi nazaj. Če je njegova prva misel, da bi zgrabil tovornjak in pobegnil, ga vprašajte, kakšne bi bile posledice takšnega dejanja. Poleg tega ga vprašajte, ali obstaja kakšen drugačen način, kako igračko dobiti nazaj. V eni svojih študij je Myrna odkrila, da so štiriletniki prišli do presenetljivo zrelih idej. En otrok je na to situacijo drugemu odgovoril, da bi se bolj zabavala, če bi se skupaj igrala.

Dovolite otroku, da vam pomaga

Ko otroci nekomu pomagajo, imajo več samozavesti. Zelo dobro je, če imajo otroci nekaj gospodinjskih opravil,  ki jih morajo sami opraviti. Še bolje pa bo, če vam otrok lahko pomaga pri kakšnem opravilu. Tako se bodo otroci na lastni koži prepričali, kako težke so obveznosti odraslih, zato bodo pri izpolnjevanju svojih obveznosti bolj dosledni.

Omogočite mu druženje z odraslimi

Čeprav otroci uživajo v druženju z vrstniki, je enako pomembno tudi druženje s starejšimi otroki in odraslimi. To namreč širi otrokova obzorja, saj tako vidi drugačne načine razmišljanja. Neka študija je pokazala, da vzpostavitev tesnega odnosa z odraslo osebo kot je učitelj stric ali prijatelji staršev naredi otroke bolj odporne.

Skupaj razmišljajte o prihodnosti

Če otroci mislijo, da bodo kasneje v življenju uspeli, bodo imeli več samozavesti. Pogovorite se z njim o tem, kako sta se s partnerjem odločila, kaj bi rada bila, ko odrasteta. Če vaš otrok sanja, da bi postal pevec ali astronavt, ne zmanjšajte njegovih pričakovanj. Tudi če si premisli, je pomembno, da razmišlja o svojih ciljih.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.