Aktualno

Kako spodbuditi otroke, da vzljubijo branje knjig

|
Avtor: Mama.Over.Net
Deklica in deček bereta knjigo
Otroci naj berejo tisto, kar jih pritegne. Foto: Profimedia

Na več načinov lahko poskrbite, da bodo otroci raje posegli po knjigah.

Vedno spodbujam starše, da otrokom dovolijo, da berejo, kar sami želijo. Dovoliti malčkom, da sami v knjižnici izberejo knjige, ki bi jih brali, je zelo pomembna izkušnja. Na otroških obrazih vidim navdušenje, ko pridejo do naše mize, prinašajo knjige, ki so jih sami izbrali za izposojo,” pravi knjižničarka Wendy Wayling, ki dela na otroškem oddelku knjižnice Westmount Public Library v Kanadi.

Knjige, ki jih otroci sami izberejo, so tudi dober pokazatelj tega, kakšne teme otroke trenutno zanimajo. Morda boste presenečeno ugotovili, da so otroci pravljice prerasli, obožujejo pa knjige o živalih.

Kaj lahko stori vsak starš

Wendy Wayling je za Canadian Living delila še nekaj nasvetov, ki pripomorejo k temu, da bodo otroci raje brali:

1.      Dovolite jim brati slikanice. V želji, da bi čim prej začeli brati, nekateri starši otrokom namreč ne dovolijo slikanic.

2.      Dobra knjiga je dobra knjiga, ne glede na to, koliko let imate. “Še vedno berem slikanice, ker nikoli niste prestari, da bi uživali v dobri literaturi,” pravi Wayling. “Branje slikanic otrokom omogoča razumevanje tvorbe stavkov in prepoznavanje znanih besed, kar bo v njih vzbudilo samozavest.”

3.      Otroci bodo sami napredovali, ko bodo pripravljeni, dodaja Wayling. Malčkom, ki imajo težave pri premagovanju obsežnejših besedil, lahko ponudite stripe. “Obstajajo odlični stripi za otroke, ki vključujejo odlične zgodbe in vrhunske ilustracije,” poudarja Wayling.

Deklica bere knjigo
Z branjem bogatijo tudi besedni zaklad in poznavanje jezika. Foto: Profimedia

4.      Dovolite jim, da berejo priljubljene knjige. Čeprav boste morda v skušnjavi vprašali svojega otroka, ali res želi še enkrat prebrati isto knjigo, se spomnite, da je vaš otrok tisti, ki odloča, kaj bo bral. Z vsakim branjem razvija razumevanje besed.

5.      Otroci, ki dobro poznajo gradivo, ki ga berejo, so sposobni argumentirano razpravljati o njem, je dodala Wayling.

6.      Berite jim naglas. Wayling meni, da je to najpomembnejši način, kako otroku prenesti ljubezen do branja. “Starši mislijo, da otroci prerastejo to fazo, vendar jim še naprej berite, tudi ko bodo najstniki. S toliko motilci, kot so televizija in mobilni telefoni, ni enostavno pritegniti otrokove pozornosti, zato se osredotočanje na določen trenutek lahko izkaže za čudovito izkušnjo tako za vas kot za otroka. Jaz še vedno berem svojim štirinajstletnikom naglas,” poudarja Wayling. Pravi, da je to drugačna izkušnja kot pri branju samemu in da lahko služi tudi kot priložnost za krepitev odnosa s starši.

7.      Spodbujajte otroka, da se včlani v knjižnico. Na ta način bodo imeli dostop do različnega gradiva, pa tudi nasvetov bibliotekarjev.

Otrokom lahko knjigo približate tudi z obiskom Slovenskega knjižnega sejma, ki poteka do vključno 26. Novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki