Nosečka - Bodočima staršema se spremeni hormonska slika.

Kdo bi si mislil: hormonske spremembe pri bodočih očkih

|
Avtor: A. Š.
Bodoča starša
Foto: Profimedia

Vsekakor se že z napovedanim prihodom novega člana v družini zgodijo velike spremembe. A kdo bi si mislil, da vpliva napoved celo na hormone pri očetu?

V nosečnosti se v telesu bodoče matere dogajajo velike spremembe, med drugim tudi hormonske. Študija objavljena v American Journal of Human Biology ugotavlja, se hormonske spremembe dogajajo tudi pri bodočem očku. Raziskavo so delali med pari, ki pričakujejo prvega otroka, torej bo sprememba res obema korenito spremenila življenje.

Testosteron in estradiol

Pri ženski se v nosečnosti poveča endokrina aktivnost prostaglandinov, oksitocina, relaksina, prolaktina, progesterona, estrogena in humanega horionskega gonadotropina, ki ga imenujemo tudi nosečniški hormon. Poveča se tudi koncentracija testosterona, estradiola in kortizola. Pri moških pa se sodeč po študiji med nosečnostjo njihove partnerice zniža koncentracija testosterona in estradiola. Testosteron smatramo za moški hormon, čeprav ga proizvaja tudi žensko telo. Uravnava spolno slo, ščiti pred osteoporozo, varuje srce, povečuje mišično moč, estradiol pa velja za ženski hormon.

Študijo so delali raziskovalci z Univerze Michigan, analizirali so 29 parov pred prihodom njihovega prvega otroka.

Pari so skozi celotno obdobje nosečnosti dajali vzorce sline. “Do zdaj smo ocenjevali, da se hormonske spremembe pri očetu zgodijo ob prihodu otroka na svet,” pravi vodja raziskave Robin Edelstein. Dodaja, da se sodeč po študiji hormonske spremembe pri očetu dogajajo še pred prihodom otroka. Vzroka zakaj je temu tako, še niso ugotovili.   

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki