Aktualno - Premikanje ure v okrobru 2023

Kmalu premik ure, ki škodi zdravju otrok

|
Avtor: A. Š., B. P.
Foto: Profimedia
Kmalu bomo znova premikali uro
Premikanje ure

Premikanje ure bi moralo biti že leta 2021 ukinjeno. Temu ni tako in zato nas kmalu spet čaka premikanje ure.

Če bi bila ura v celem letu premaknjena za eno uro naprej, bi se otroci več gibali, je že pred časom pokazala raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki iz Velike Britanije. V raziskavi so opazovali 23 tisoč otrok in prišli do zaključka, da se otroci v daljših poletnih dneh gibajo za 15 do 20 odstotkov več. Zato so sklenili, da bi bilo za otroško zdravje bolje, če bi bila ura premaknjena naprej kar celo leto.

Konec tega meseca bomo namreč ure zopet premaknili na zimski čas in sicer za eno uro nazaj. Premik ure na zimski čas se bo zgodil 29. oktobra 2023. V noči iz sobote na nedeljo boste ob 3.00 zjutraj uro premaknili na 2.00.

Podarili bi jim dvesto ur

Strokovnjaki iz londonske Šole za higieno in tropsko medicino so opazovali otroke stare med pet in 16 let v petih različnih državah. Vsi otroci so okrog zapestja nosili senzorje za gibanje, s katerimi so merili, koliko in kdaj se otroci gibajo. Ugotovili so, da je najpomembnejši čas za otrokovo gibanje prav popoldanski čas, ki bo s premikom ure nazaj kmalu še skrajšan. Tako bo dneva še manj in otroci, ki se zaradi novodobnega načina življenja nasploh premalo gibajo, se bodo gibali še manj.

Prav zaradi tega so vlade raznih držav v zadnjih letih večkrat razpravljale o tem, da bi uro čez celo leto pustili na poletnem času, a predloga niso nikoli izvedli. Z upoštevanjem tega predloga, bi otrokom v popoldanskem času podarili dvesto svetlih popoldanskih ur na leto, s čimer bi povečali otrokovo dnevno aktivnost s 33 na 35 minut dnevno. Po mnenju vodje raziskave Anne Goodman se to na prvi pogled ne zdi veliko, a lahko to pomembno vpliva na otrokovo zdravje. Dodaja, da bi bil to eden zelo pozitivnih ukrepov, saj bi vplival na vse otroke, na mestne in podeželske in bi bil učinkovitejši od večine drugih vladnih ukrepov za javno zdravje.

Budilka. Foto: Profimedia

Blizu tega, da nehamo s premikanjem

Še nedavno smo upali, da bomo prenehali s premikanjem ure, vsaka država v EU se je morala tudi odločati, kakšen čas ji bolj ugaja, poletni ali zimski. Evropska komisija se je na državljane EU leta 2018 obrnila z vprašanjem o ukinitvi premikanja ure. Od 4,6 milijona tistih, ki so odgovorili, jih je za ukinitev glasovalo kar 84 odstotkov. Zgledu državljanov so sledili tudi evropski poslanci, ki so leta 2019 podprli odpravo premikanja ure, ki naj bi stopila v veljavo predlani. A se je na tej točki vse skupaj ustavilo. Potrebno bi bilo še soglasje Sveta EU, do česar pa žal ni prišlo.  

V EU od leta 1980 poteka usklajeno premikanje ure. Države tako na poletni čas prehajajo zadnjo nedeljo v marcu, na zimski čas pa zadnjo nedeljo v oktobru. Glavni razlog za uvedbo premikanja ure so bili prihranki energije, a so raziskave pokazale, da je učinek celotnih prihrankov energije zaradi uvedbe poletnega časa zanemarljiv. 

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki