Izleti

Le tri ure iz Ljubljane jezero, v katerem se lahko kopate vse leto

|
Avtor: St. P.
termalno jezero Heviz
Temperatura vode je prijetna vse leto. Foto: Profimedia

Največje termalno jezero na svetu leži zgolj tri ure iz naše prestolnice. Tudi pozimi temperatura v njem ne pade pod 24 stopinj Celzija.

Na Madžarskem se v bližini Blatnega jezera skriva največje termalno jezero na svetu. Jezero Heviz se nahaja ob severnem pobočju gore Keszthely v istoimenskem mestu Hévíz. Njegovo ime v dobesednem prevodu pomeni “termalna voda”.

V jezeru se lahko kopate v vseh letnih časih. Pozimi se temperatura vode giblje med 23 in 25 °C, poleti pa se lahko povzpne tudi na od 36 do 38 °C.

Posebej pravljičen je obisk jezera pozimi. Takrat kondenzirana para oblikuje pokrov nad površino jezera in ustvarja naravni inhalator. Prav ta “pokrov” preprečuje, da bi se voda ohladila.

termalno jezero Heviz
Kakovost vode redno nadzorujejo. Foto: Profimedia

Jezero velja za zdravilno

Jezero so uporabljali že stari Rimljani, saj velja za zdravilno. Njegovo dno pokriva zdravilno, rahlo radioaktivno blato, voda pa deluje pomirjujoče in protivnetno. Pri tem si je pomembno zapomniti, da v vodi ne smemo ostati več kot 30 minut.

Zahvaljujoč obilni količini vode se voda 4,4 hektarja velikega jezera (globine 38 metrov) v celoti zamenja vsake tri dni. Njeno kakovost redno nadzirajo z meritvami in posebej usposobljenimi potapljači. Ima zelo posebno sestavo; vsebuje žveplo, kalcij, magnezij in hidrogenkarbonat, in je kot takšna zelo učinkovita za zdravljenje številnih bolezni.

Večinoma pa se uporablja za naslednje zdravstvene težave: revmatska kostno-mišična obolenja, degenerativne in kronične bolezni sklepov, osteoporozo, zdravljenje po operacijah kostno-mišičnega sistema, zdravljenje po operacijah zdrsov diskov, težave, povezane z živčnim sistemom, nastale iz mehanskih razlogov, kronične ginekološke bolezni, kronične bolečine v križu, različna kožna obolenja, kot je denimo luskavica.

termalno jezero Heviz
Dobesedni prevod imena jezera pomeni “termalna voda”. Foto: Profimedia

Okoli jezera so zgrajeni spa centri s celotno ponudbo, k sprostitvi pa pripomore tudi idilično rastlinje. V njem uspeva več vrst lokvanjev, kot sta evropski beli lokvanj (avtohtona vrsta tega območja) in vijolični, ki so ga pred sto leti prinesli iz Indije.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki