“Svoji malčici dajem za zajtrk možgane. So boljši od kosmičev”

Ena izmed mamic je razkrila, da svoji hčerki za zajtrk streže precej nenavadno jed: ovčje možgane.
Viviane je mama dveletne deklice po imenu Rain in ji je to nenavadno živilo prvič ponudila že pri sedmih mesecih starosti. 29-letnica trdi, da bi morali ovčji možgani biti eno izmed prvih živil za dojenčka po materinem mleku ali adaptiranem mleku.
S tem je sprožila številne odzive, njen video na družbenih omrežjih je zbral več kot 100.000 všečkov, v komentarjih pa so uporabniki razdvojeni in zaskrbljeni zaradi morebitnih zdravstvenih tveganj.
Jedla jih je tudi sama kot otrok
Kljub kritikam Viviane vztraja, da je obrok popolnoma zdrav. Povedala je, da je možgane jedla že celo življenje, saj jih je njen oče pogosto pripravljal za zajtrk njej in njeni sestri. Dejala je, da se po tej hrani počutijo odlično in da so tudi njeni hčerki zelo všeč. Po njenem mnenju so ovčji možgani hranilno zelo bogat del telesa, ki ima močan vpliv na zdravje.
Ocenila je, da je današnja komercialna “otroška hrana”, kot so riževi kosmiči in sadni pireji v vrečkah, le umetno ustvarjena hrana. Povedala je, da hčerki daje živila, kot so ovčji možgani, ker želi, da od samega začetka dobi najboljšo možno prehrano. Dodala je še, da si želi, da bi njena hči ostala radovedna pri hrani in ohranila naravne občutke za lakoto.
Pojasnila je, da ji ne želi ponujati riževih kosmičev, ovsenih kaš ali predelane hrane že od začetka, saj meni, da bi jo to privedlo do tega, da bi kasneje želela jesti izključno takšna živila. Opozorila je tudi, da je veliko ljudi na spletu menilo, da je takšna prehrana ogabna in da lahko privede do prenosa bilezni, ki pa so izjemno redke.

Raje sladkarije polne kemikalij?
Meni, da so ljudje prestrašeni, ko gre za uživanje organov in prehranjevanje po načelu “od smrčka do repa”, vendar pa hkrati brez zadržkov svojim otrokom ponujajo močno predelano hrano, kot so sladkarije polne kemikalij in barvil, sokovi v tetrapakih in piškoti polni škodljivih maščob. Poudarila je, da so ljudje tako navajeni predelane, s sladkorjem polne hrane, da so povsem pozabili, kaj je prava, celovita hrana.
Viviane je sicer certificirana svetovalka za celostno prehrano dojenčkov. Viviane je začela Rain hraniti z ovčjimi možgani pri sedmih mesecih, a pravi, da je pomembno obdobje uvajanja hranilno bogatih živil že pri šestih mesecih, saj to po njenem preprečuje izbirčnost v kasnejših letih.
Pojasnjuje, da možgane običajno popeče na gheeju ali maslu z malo soli in jih postreže z jajci. Včasih jih skupaj z jajci tudi umeša. Dodala je, da jih lahko povaljaš v pšenični moki in jajcu ali jih skuhaš z jajci, paradižnikom, olivami in začimbami.
Na njenem Instagram profilu so se odzvali različni uporabniki. Eden izmed njih je zapisal, da je to dober način za prenos bolezni. Drug je opozoril, da je tveganje za bolezen preveliko in da naj nikar ne daje otroku možganov nobene živali. Nekdo tretji je preprosto napisal, da česa takega svojemu otroku ne bi nikoli ponudil.
Nekateri so bili nad nenavadno jedjo precej bolj navdušeni. Eden je menil, da so možgani, ki so v glavnem sestavljeni iz maščob in soli, čudovita začetna hrana. Drugi je zapisal, da njegov oče iz grške vasi pogosto pripoveduje, da je bila to ena glavnih jedi v njegovem otroštvu. Nekdo je še dodal, da so možgani poslastica v številnih državah, tudi tam, kjer živi on. Kritiziral je zahodno družbo, češ da verjame, da je njihov način življenja edini pravi, vse ostalo pa ni pomembno.