Aktualno

Mati v zapor: hčer silila k hujšanju

|
Avtor: A. Š.
Najstnica
Najstnice morajo jesti dovolj raznolike hrane za zdrav razvoj. Foto: Profimedia

Mati ni želela, da bi hči presegla 47 kilogramov.

Otroci in mladostniki morajo jesti dovolj raznolike in kakovostne hrane za zdrav razvoj. Tega se ni zavedala mati iz italijanskega Coma, ki je svojo hčer silila v strogo dieto. Hčer je žalila tudi pred sorodniki, da je “grda in debela”, ni ji pustila jesti navadne hrane in jo je ves čas nadzorovala.

Najstnica je lahko jedla le pasirano hrano, korenje ali zelenjavo, kar je močno razjezilo njeno teto, ki je zdravnica. Ko se ji je nečakinja izpovedala, je šla naravnost na policijo in prijavila mater. Prijava se je zgodila leta 2019, ko je bila mati stara 48, hči pa komaj 16 let. Sodišče v Comu je zdaj mati obsodilo na leto in štiri mesece zapora. Državna tožilka je zahtevala višjo kazen, dve leti zapora.

Po uvedbi preiskave so mamo leta 2019 z varnostnim ukrepom odstranili od doma, po nekaj mesecih pa se je vrnila k družini. Ukrep je bil namreč čez nekaj mesecev preklican predvsem po zaslugi posredovanja moža, ki mu je nekako uspelo ostati blizu žene in hčerke.

Po besedah ​​ženinega odvetnika se je položaj po petih letih spremenil in zato po njegovi oceni ni smiselno, da bi jo obsojali. Odvetnik je po prebranih določbah kazni napovedal pritožbo.

Diete lahko povzročijo hude zdravstvene težave

“Del odraščanja je tudi puberteta, ko se telo začne hitro spreminjati. Spremembe imajo točno določen namen, ki izvira vse od začetkov razvoja človeka. Fantje so morali postati močni in vzdržljivi, da so gradili bivališča, varovali družino in lovili živali, za dekleta pa je bilo pomembneje, da so bila sposobna donositi otroka in poskrbeti za njegovo odraščanje,” opisujejo na Nacionalnem portalu za hrano in prehrano Prehrana.si. Tako so dekleta po njihovih navedbah potrebovala predvsem široko medenico, da sta mati in otrok preživela porod, obenem pa dovolj zalog maščobe, ki so zagotavljale preživetje tudi v primeru pomanjkanja hrane. Še v začetku prejšnjega stoletja so zato ženski lepotni ideal predstavljali široki boki in močna postava.

Opažajo, da so danes dekleta pod vse večjim pritiskom povsem drugačnega lepotnega ideala – suhe postave: “Ne le pretežka, temveč tudi “normalno” težka ali celo že presuha dekleta si pogosto želijo hujšati. Odrekajo se obrokom, predvsem večerji, tudi pri ostalih obrokih pa živila izbirajo zelo skrbno, predvsem pojedo manj mesa, jajc, rib, mleka in mlečnih izdelkov.”

Takšne trende v manjši meri opažajo tudi pri fantih. Odrekanja lahko po njihovih besedah vodijo v zelo osiromašeno prehrano, v kateri primanjkuje hranilnih snovi, potrebnih za normalni razvoj in delovanje telesa, lahko pa celo do bolezenskih stanj.

“Slaba prehranjenost v mladosti lahko povzroči hude zdravstvene težave v kasnejših letih, ki pa so za mlade še daleč. Posledice so lahko dolgotrajne, celo nepopravljive. Ognete se jim lahko tako, da se odrečete stradanju in lepotnemu idealu, in se odločite za aktiven zdrav življenjski slog in uravnoteženo prehrano. Sprejmi svoje telo – predvsem pa se zadovolji z normalno telesno maso!” pozivajo.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki