Dojenček

Strokovnjak odgovarja: naj uporabim beli šum?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Ali beli šum pomaga dojenčku?
Beli šum v večini primerov pomaga pri uspavanju dojenčka. Foto: Profimedia

Za starše je vsako orodje, ki pomaga otroku pri spancu, izjemno dobrodošlo.

Tako mnogi starši posegajo po belem šumu, saj ta spominja na zvoke iz maternice. Beli šum, ki se ga za lažje spanje poslužujejo tudi nekateri odrasli, je lahko odličen pripomoček, če ga starši le znajo pravilno uporabljati.

Čeprav so naprave z belim šumom na voljo že nekaj desetletij, so v zadnjih letih postali bolj priljubljeni kot način za pomoč dojenčkom, da hitreje zaspijo, dlje spijo, in za zmanjšanje pritiska na starše, poroča spletni portal Today. Pri uporabi belega šuma pa striktno pazite, da ta ni preglasen.

80 odstotkov zaspalo v petih minutah

Leta 1990 je bila v medicinski reviji Archives of Disease in Childhood (Arhivi bolezni v otroštvu) objavljena študija, v kateri so raziskovalci ugotovili, da je od 40 dojenčkov kar 80 odstotkov zaspalo v prvih petih minutah po tem, ko so slišali beli šum.

Kot je dejala pediatrija dr. Danielle Grant, lahko beli šum pomaga pomiriti dojenčke, prav tako pa utiša nekatere hrupe, kar lahko posledično zmanjša njihov jok in jim olajša spanje.

Beli šum omogoča dojenčku, da se osredotoči le na en hrup v nasprotju z mnogimi hrupi, ki jih povzročajo preostali otroci ali pa žvenketanje posode in ponev, kar velja za običajen hrup v gospodinjstvu,” pojasnjuje Grantova.

Odločitev o uporabi belega šuma je odvisna od tega, ali je v pomoč, svetuje Grantova: “Nekaterim dojenčkom morda ne bo všeč. Mogoče to ni njihova stvar. To je enako kot pri dojenčku, ki ne mara dude. Težko je prisiliti otroka v uporabo dude, če jo na vsaki dve sekundi izpljune. Starši morajo tako v zakup vzeti tudi odziv otroka na beli šum.”

Preberite tudi članek: Kako pravilno pripeti otroka v avtu?

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki