Aktualno

Napad na učitelja: globa za učenca?

|
Avtor: Anja Scuka
Šolski hodnik
Nasilje dijakov nad učitelji je pri sosedih preseglo vse meje. Foto: Profimedia

Pri sosedih razmišljajo o uvedbi globe za napad na šolsko osebje. Kaj pa pri nas?

V italijanskih medijih se objave napadov dijakov na profesorje kar vrstijo. V Neaplju je 15-letni dijak novembra lani močno udaril 64-letno učiteljico. Učiteljica je morala v bolnišnico, a se je na srečo kmalu počutila bolje. Na šoli so posredovali karabinjerji.

Na območju Rima je prav tako v lanskem novembru v šoli izbruhnil prepir med učiteljem in 17-letnim dijakom, prepir se je sprevrgel v pretep. Dijak je profesorja tako močno napadel s pestmi, da je padel na tla. Moški, ki je star 52 let, je bil hospitaliziran in v kritičnem stanju. 

Minuli teden je učitelje na šoli v bližini Milana ogrožal fant z nožem. Kot poroča Il Giorno, je 15-letni dijak v šoli grozil, da bo z nožem napadel učiteljico. Učiteljica je bila v tistem trenutku odsotna, mladostnika so ustavili njeni sodelavci, a bili pri tem ranjeni. 

Dijak naj bi se pojavil v šoli z nožem in spraševal, kje je 45-letna učiteljica. Ustavila sta ga dva učitelja, ki sta mu uspela vzeti nož. Mladostnik je nato enega od učiteljev pretepel, da je lahko pobegnil. Učitelj je zaradi lažjih poškodb pristal na urgenci. 

Do 10 tisoč evrov kazni za dijake, ki napadejo profesorje?

Italijanska vlada je v Senat vložila predlog za denarno odškodnino, ki bi jo morala družina agresivnega dijaka plačati šoli. Znesek v višini od 500 do 10.000 evrov bi služil kot “denarno nadomestilo” za “šolsko ustanovo, kjer je bil napaden njen član”.

Zanimalo nas je, ali o podobnem predlogu razmišlja tudi naše ministrstvo. “Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje ne razmišljamo o uvajanju finančnih kazni za nasilna dejanja v šolah,” so bili jasni.

Dodajajo, da imajo javno-izobraževalni zavodi sicer lastna pravila šolskega reda. “Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje z različnimi ukrepi ves čas skrbi za ustvarjanje varnega in spodbudnega učnega okolja, Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo pa se v primeru pojava nasilja odzove s pregledom vzgojnega delovanja šole,” pojasnjujejo.

Poudarjajo, da je za preiskovanje vsakršnih kaznivih dejanj, tudi v šoli, pristojna policija. 


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki