Aktualno

Nespametno: V največji vročini pustila 6-mesečnega otroka v avtu

|
Avtor: Mama.Over.Net
otrok v vročem avtomobilu
V obdobju vročine ne smemo nikogar puščati v zaprtem avtomobilu. Foto: Profimedia

Dojenčica naj bi se igrala s ključi in zaklenila v avto, je gasilcem hitela pojasnjevati otrokova mama.

V četrtek zvečer, ko so bile zunanje temperature že zelo visoke, je mati v Osijeku svojega 6-mesečnega otroka pustila v avtu. Mama je kasneje gasilcem povedala, da se je dojenčica igrala s ključi in se zaklenila v avto. In to na prednjem sedežu, poroča Večernji list.

Na srečo so otroka hitro opazili mimoidoči in na pomoč poklicali reševalce. Otrok je bil v zaprtem avtomobilu približno 15 minut. Temperatura zraka je bila v Osijeku takrat 30 °C.

Otroka smo našli na sovoznikovem sedežu avtomobila BMW 3. Od mame smo slišali, kako se je šestmesečni otrok igral s ključi in kako se je zaklenil s pritiskom na gumb. Do našega prihoda je bil otrok v avtu že več kot 15 minut. Bil je prepoten in vznemirjen,” je za Večernji list povedal poveljnik JVP Goran Ivkovič.

Temperatura v avtomobilu lahko naraste do 50 °C

V obdobju visokih temperatur ne smemo nikogar puščati v avtu. V avtomobilu se temperature hitro dvignejo, kar je lahko usodno. Prepričanje, da tisti “nekaj minut” ne pomeni nič, je napačno. Otrok nikoli ne puščajte samih v avtomobilu, tudi če je avtomobil parkiran v senci ali z odprtimi vrati ali okni. Temperatura v avtomobilu zelo hitro doseže in preseže zunanjo temperaturo. V samo 10 minutah se lahko dvigne za 20 °C. V vročem vremenu lahko temperatura naraste do 50 stopinj v samo nekaj minutah. Zaradi visoke temperature v avtomobilu se zviša tudi otrokova telesna temperatura, kar vodi do dehidracije in toplotnega udara.

Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila. Posebej ogroženi so majhni otroci in bolni otroci: s povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanjem,” pojasnjujejo na NIJZ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.