Dojenček

Otrok dobil norice tik pred dopustom, ga moramo odpovedati?

|
Avtor: N. K.
deklica ima norice
Kopanje za otroke, ki imajo norice, ni priporočljivo. Foto: Profimedia

Ker je inkubacijska doba noric precej dolga, nas lahko izbruh bolezni preseneti.

Kaj storiti, če tik pred odhodom na dopust ali celo na dopustu, otrok dobi norice? Vprašanje, ki si ga noben starš ne želi zastaviti, a včasih nas bolezen preseneti.

Inkubacijska doba noric je od 10 do 21 dni, v povprečju 14 do 16 dni. V redkih primerih je lahko inkubacijska doba tudi do enega meseca, pravi specialist pediatrije Denis Baš, dr. med..

Če otrok zboli pred dopustom, morate pri odločitvi, kako naprej, upoštevati nekaj stvari. “Če se odpravljate na dopust nekam blizu, s svojim avtom, v svoj apartma, kjer otrok ne bo v stiku z drugimi ljudmi, pri tem pa otrok zaradi noric ni prizadet, potem je sprejemljivo, da se na dopust odpravite kljub bolezni,” pravi pediater. Seveda se zastavlja vprašanje, kaj bo družina od takega dopusta imela. V primeru, da bi morali na dopust v hotel ali letalo, je bolje ostati doma. Otroci, ki imajo norice, ne smejo v bazen ali v morje.

O tem, kako poteka bolezen pri majhnih otrocih, kateri so značilni znaki in katera zdravila lahko uporabimo,  lahko preberete tukaj.

Baš opozarja še na eno pomembno stvar: “Norice so lahko nevarne za odrasle, ki jih še niso preboleli, še posebej, če jih ni prebolela nosečnica ali oseba z okrnjeno imunostjo, denimo, da se zdravi z biološkimi ali imunosupresivnimi zdravili. Teh oseb pa med nami ni malo.

Soncu se je bolje izogibati

Baš odsvetuje kopanje v morju takoj po tem, ko se začnejo izpuščaji sušiti. Izpuščajev prav tako ni dobro preveč izpostavljati soncu. Koža je tam, kjer je bil izpuščaj, prizadeta in zato bolj ranljiva. Zaradi izpostavljenosti soncu bi lahko prišlo do dodatnih poškodb ali opeklin. “To sicer ne pomeni, da otrok z izpuščajem ne sme biti na zraku, na vrtu, balkonu … le da naj ne bo prav izpostavljen sončnim žarkom. To pravzaprav velja za vse primere, ko imamo vneto ali tako ali drugače poškodovano kožo,” svetuje Denis Baš.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.