Dojenček

Otrok stopil na zarjavel žebelj. Lahko dobi tetanus?

|
Avtor: A. Š.
Zarjavel žebelj je lahko nevaren. Foto: Profimedia
Zarjavel žebelj je lahko nevaren. Foto: Profimedia

Tetanus je bolezen, ki prizadene živčni sistem, kar lahko privede do hudih mišičnih krčev, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Mišični krči lahko povzročijo težave pri dihanju in celo smrt. Bolezen povzroča bacil tetanusa, ki ga najdemo v zemlji, posebno gnojeni, v telo pa pride z vbodom, preko ran ali kožnih opeklin.

Tetanus se ne prenaša s človeka na človeka. Pri nas smo po dolgih letih zabeležili primer tetanusa pri necepljenem otroku, so pojasnili v letošnji publikaciji o cepljenju otrok. 

Kdaj lahko pride do okužbe?

Na okužbo s tetanusom pomislimo, ob različnih situacijah, pojasnjujejo v Pomurskih lekarnah:

• poškodbe (ugrizi, praske) s strani živali, posebno če živijo v kmetijskem okolišu,

• hujše opekline,

• komplicirani zlomi,

• poškodbe s tujim predmetom (recimo, če stopimo na zarjavel žebelj),

• poškodbe oči,

• strelne rane,

• vbodne rane, ki so se pripetile v kontaminiranem področju (npr. med vrtnarjenjem),

• uporaba nesterilnih materialov pri izvedbi pirsinga ter intravenskem uživanju drog.

So cepljeni vsi otroci?

Cepljenje otrok proti tetanusu je v Sloveniji brezplačno in obvezno. Osnovno cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, okužbam s hemofilusom influence tipa b (Hib) in hepatitisu B se opravi z dvema odmerkoma cepiva pri 3. in 5. mesecu starosti, za okrepitev in podaljšanje imunosti pa je med 11. in 18. mesecem starosti potrebno ponovno cepljenje.

Proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju so kasneje v šoli potrebna še dodatna cepljenja (revakcinacije). Če je vaš otrok opravil obvezna cepljenja, je pred okužbo zaščiten.

Odrasli na deset let

Kot so nam že pred časom pojasnili na NIJZ, so “po našem programu cepljenja revakcinacije oziroma obnovitvena cepljenja proti tetanusu obvezne na deset let, zato je tako cepljenje, če ga opravite pri osebnem zdravniku, brezplačno. Tako je tudi ob poškodbah.”

V kolikor se cepljenje opravi v sklopu preventivnih cepljenj pred potovanjem v ambulantah za cepljenja in potovalno medicino NIJZ, pa je treba po njihovih navedbah plačati.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki