Aktualno

Deklica na svoj 10. rojstni dan pojedla torto in umrla

|
Avtor: B. P.
rojstnodnevna torta
Zastrupili naj bi se z rojstnodnevno torto, ki so jo naročili v lokalni pekarni. Foto: Profimedia

Deklica je na zabavi ob svojem 10. rojstnem dnevu pojedla torto, kar je bilo zanjo usodno. Kako prepoznati znake zastrupitve s hrano?

Desetletna Manvi iz Punjaba se je veselila rojstnodnevne zabave ob svojem 10. rojstnem dnevu. Kot se spodobi, je ob tej priložnosti razrezala tudi rojstnodnevno torto in si privoščila kos. Vendar pa je bila prav torta tista, zaradi katere je prišlo do zastrupitve s hrano.

Najprej so se težave pojavile pri dekličini sestri.  Okrog 22. ure so se slabo začeli počutiti tudi drugi člani družine, je za Business Today povedal dekličin ded.

Deklici je bilo slabo, ni pa bruhala, le nekaj pene ji je priteklo iz ust. Okrog 2. ure ponoči je prosila za vodo, saj je bila zelo žejna. Po tem je odšla spat. Ko so dve uri kasneje preverili, kako je z njo, je bilo njeno stanje veliko slabše. Njeno telo je postajalo vse hladnejše. Peljali so jo v bolnišnico, kjer pa je niso uspeli rešiti. Zdravniki so svojcem dejali, da je mlajša sestra verjetno preživela, ker je bruhala.

Zbolelo je še več članov dekličine družine, a pri ostalih ni prišlo do tako hudih zapletov.

Pekarno, iz katere so naročili torto, so zaprli. Na rezultate obdukcije pa še čakajo.

Zastrupitev s hrano nevarna za otroke in nosečnice

Čeprav so bolezni, ki so pogojene z uživanjem živil, lahko resne in usodne, blažjih primerov z rednim spremljanjem pogosto ne odkrijemo. Večina bolezni, ki so pogojene z živili, povzroča le kratkotrajne težave oziroma neugodje, tako da zdravstvena oskrba pogosto ni potrebna,” pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tveganje za zaplete ob zastrupitvi z živili je povečano pri osebah, starejših od 65 let, otrocih, nosečnicah in osebah z oslabljenim imunskim sistemom. Te osebe naj se v primeru zastrupitve posvetujejo z zdravnikom.

Med najpogostejšimi povzročitelji zastrupitev z živili so salmonela, stafilokoki, kampilobakter, patogeni sevi e. coli, listerija, virusi in paraziti.

Kateri hrani se je 24 ur po zastrupitvi dobro izogibati, preberite tukaj.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki