Srečna mama

Pet stvari, ki bi jih morale mame pogosteje narediti druga za drugo

|
Avtor: Mama.Over.Net
ženski med pogovori
Včasih lahko že nekaj spodbudnih besed nekomu polepša dan. Foto: Profimedia

Mame bi morale biti ena drugi opora. Namesto spodbujanja tekmovalnosti bi morali skrbeti za ustvarjanje spodbudnega okolja.

Veliko mam čuti nenehno tekmovalnost zaradi strahu, da morda ne vzgajamo svojih otrok na “pravilen” način. Temu bi morali narediti konec in si bolj stati ob strani. Začnite s temi petimi preprostimi stvarmi, ki bi jih morale mame pogosteje početi, da bi si med seboj pomagale.

Povejte ji, da ima dobrega otroka.

Dobrih, spodbudnih besed ni nikoli dovolj. Bodite tisti, ki z besedami spodbujate druge. Ste videli, kako je prijateljičin otrok pomagal starejši osebi? Se je še posebej lepo vedel na obisku ali izletu? Pomislite, kako dobro bi se vi počutili, če bi nekdo tako pohvalil vašega otroka. Tudi na takšen način lahko polepšate dan mami

Pustite ji, naj zasije

Ali imate v svojem življenju ljudi, ki si vedno želijo prekositi druge? Takšni ljudje običajno zaradi občutka negotovosti vedno stremijo k temu, da poskušajo biti vedno boljši od drugih ali sebe postaviti v ospredje. Zadržite se, ko se bo mama na primer pohvalila, kakšno presenečenje so ji otroci pripravili za rojstni dan. Voščite ji in ji prisluhnite, ne da bi pristavljali svoj piskrček.

Razmišljajte kot skupnost

Šola, izvenšolske dejavnosti, vožnja z ene dejavnosti na drugo … Hitro lahko postane (pre)naporno. V takih trenutkih bi večkrat morali razmišljati o tem, kako se povezati z drugimi starši, kako izkoristiti možnosti, ki nam jih daje skupnost. Morda lahko danes razvoz opravite vi, jutri prevzame to vlogo starš enega od drugih otrok, ki obiskuje dejavnost, in tako naprej. Ponujanje in sprejemanje pomoči je preprost način, da razbremenimo drug drugega.

Vsakemu se lahko zgodi

Včasih nam spodleti. Včasih preprosto ne moremo opraviti naloge. In včasih naredimo napačen korak. Preprost “razumem” ali “tudi meni se je zgodilo” veliko pripomore k temu, da se mama ne počuti tako osamljeno ali krivo.

Vprašajte jo za nasvet

Vsi se trudimo biti najboljši starši. Na tej poti se soočamo z različnimi izzivi, s katerimi se spopadamo na različne načine. Zakaj se ne bi po nasvet obrnili na prijateljico. Vi boste dobili še drugo mnenje, ona pa bo dobila potrditev, da vam njeno mnenje nekaj pomeni. Tudi če bo rekla, da nima dobrega nasveta, ji bo to dalo občutek, da njeno mnenje cenite.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.

Zadnji dodani članki