Starši

Več kot polovica malčkov doživlja redno psihično nasilje ali fizično kaznovanje

|
Avtor: A. Š.
Otroci so naše največje bogastvo, poskrbimo zanje! Foto: Profimedia
Otroci so naše največje bogastvo, poskrbimo zanje! Foto: Profimedia

Starši se lahko prijavite na brezplačen mini tečaj starševstva, kjer predavajo strokovnjaki.

Junij je mesec starševstva, danes pa obeležujemo prvi mednarodni dan igre. UNICEF-ovo najnovejše poročilo, objavljeno prav danes, poudarja ključno vlogo igre pri razvoju otrok ter vlogo duševnega zdravja otrok, staršev in skrbnikov pri vzgoji, stimulaciji in interakciji.

“Pri otrocih, ki so doma izpostavljeni fizičnim ali verbalnim zlorabam, ali so s strani bližnjih prikrajšani za vzgojo, ki spodbuja njihov socialno-čustveni razvoj, se posledice teh praks odražajo pri njihovem razvoju in pri občutku lastne vrednosti,” je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Prepričane, da je fizično kaznovanje potrebno

Kljub temu, da vse več držav prepoveduje fizično kaznovanje otrok v družini, približno 330 milijonov otrok po svetu, mlajših od 5 let, še vedno doživlja to nasilno prakso discipliniranja. Več kot polovica od 66 držav, ki so prepovedale to prakso, je zakonodajo sprejela v zadnjih 15 letih. Vendar je še vedno približno pol milijarde otrok, mlajših od 5 let, brez ustrezne pravne zaščite.

Po vsem svetu so škodljive družbene norme, ki podpirajo nasilne metode vzgoje otrok, še vedno prisotne, saj je po ugotovitvah raziskave nekaj več kot 1 od 4 mater (oz. primarnih skrbnikov) navedla, da je fizično kaznovanje potrebno za pravilno vzgojo in izobraževanje otrok.

Branje, petje, risanje

UNICEF-ovi podatki opozarjajo tudi na neenakosti v načinih vzgoje otrok in pri omogočanju razvoja skozi igro. Približno 4 od 10 otrok, starih od 2 do 4 let, doma ne dobijo dovolj interakcije, ki se odziva na njihove potrebe, ali stimulacije, kar pomeni, da lahko doživljajo čustveno zanemarjanje, občutek odrinjenosti in negotovosti ter razvijejo vedenjske motnje.

Vse to pa se lahko prenaša tudi naprej v odraslo dobo. Podatki še kažejo, da 1 od 10 otrok s strani staršev ali skrbnikov ni deležnih interakcij, ki so ključne za spodbujanje kognitivnega, socialnega in čustvenega razvoja, kot so branje, pripovedovanje zgodb, petje ali risanje.

Podatki tudi kažejo, da se približno 1 od 5 otrok, starih od 2 do 4 let, doma ne igra s svojimi starši ali skrbniki, medtem ko približno 1 od 8 otrok, mlajših od 5 let, doma nima igrač ali pripomočkov za igro.

Pomaga pri grajenju občutka varnosti

“Vzgoja, ki temelji na povezanosti med otrokom in skrbnikom, ter igrivo starševstvo lahko otrokom prinašata veselje in jim pomagata pri grajenju občutka varnosti, pa tudi pri učenju, razvijanju spretnosti in navigiranju v svetu, ki jih obdaja,” je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

V podporo pozitivnim pristopom v starševstvu, ki temeljijo na grajenju trdnih odnosov med otroki in starši ter podpirajo igrivo starševstvo, je UNICEF Slovenija lansiral brezplačen Mini starševski tečaj z nasveti strokovnjakov, ki je na voljo na https://unicef.si/mini-starsevski-tecaj.

Biti starš ni vedno enostavno, predvsem novopečeni starši pa so soočeni z mnogimi dilemami, strahovi in vprašanji, kaj je najboljše za otroka. Mini starševski tečaj nudi podporo vodilnih svetovnih strokovnjakov, ki staršem in skrbnikom pomagajo s koristnimi nasveti, namigi in dejstvi, s poudarkom na učenju skozi igro, skrbi za zdravje in uvajanju čvrste hrane.

Študije kažejo, da programi za starše, ki temeljijo na znanstvenih dokazih, izboljšujejo vzgojo otrok, zmanjšujejo pojav nasilja in slabega ravnanja v družini ter krepijo duševno zdravje otrok in staršev. Ti programi vključujejo svetovanje o pozitivnih pristopih v starševstvu, grajenje trdnih odnosov med starši in otroki ter podpirajo igro, nenasilno discipliniranje in komunikacijo.

Tudi vlade lahko naredijo veliko

Da bi vsak otrok odraščal z občutkom varnosti in ljubezni, UNICEF poziva vlade, naj okrepijo prizadevanja in naložbe v:

  • Zaščito: preko krepitev pravnih in političnih okvirov, ki prepovedujejo in odpravljajo vse oblike nasilja nad otroki v družini;
  • Podporo starševstvu: spodbujanje starševskih programov, ki temeljijo na dokazih in spodbujajo pozitivne in igrive pristope ter preprečujejo nasilje v družini;
  • Učenje skozi igro: Razširitev dostopa do prostorov za učenje in igro za otroke, vključno z vrtci, šolami in igrišči.

“Ob prvem mednarodnem dnevu igre se moramo združiti in ponovno zavzeti za spodbujanje pozitivnega, vzgojnega in igrivega skrbništva ter za odpravo nasilja nad otroki,” je povedala Catherine Russell.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.

Zadnji dodani članki