Malček

Raziskava: Zato so očetje srečnejši od mam

|
Avtor: Mama.Over.Net

Avtorji raziskave nakazujejo, da bodo matere bolj srečne, če se bodo več igrale s svojimi otroki. Čeprav je to najverjetneje res, to ni preprosto. 

Nova raziskava Univerze v Kaliforniji je izpostavila še en vidik delitve med materami in očeti. Metaanaliza treh različnih študij je preučevala čustveno zdravje 18.000 ljudi in primerjala določene značilnosti, kot so sreča, dobro počutje, stres in depresija

V prvih dveh delih raziskave so primerjali očete z ljudmi brez otrok. Ugotovljeno je bilo, da so očetje srečnejši kot njihovi vrstniki brez otrok.

Tretji del študije je primerjal očete z materami ter njihovo stopnjo sreče pri starševstvu in vzgoji otrok. Izkazalo se je, da se očetje bolj veselijo skrbi za otroke kot pa matere.

Razlog za tovrstni izid? Izkazalo se je, da se očetje pogosteje igrajo s svojimi otroci. Ženske pa še naprej nosijo večje breme kot moški.

Domnevamo lahko, da si med 18.000 sodelujočimi pari veliko med njimi enakovredno deli gospodinjske obveznosti. Vendar se v zadnjih letih pogosto pojavlja tema o nevidnem bremenu, ki ga nosijo ženske in matere. Ta veleva, da tudi v domovih, kjer so gospodinjska opravila razdeljena, večina čustvenega dela pade na ženske. »Ti rezultati me niti ne presenečajo,« je dejal psihoterapevt Loren N. Barnes. »Ženske še vedno pogosto nosijo kognitivno obremenitev v družini. To pomeni, da tudi ko so očetje aktivno vključeni v gospodinjstvo, so še vedno ženske tiste, ki so odgovorne za spremljanje, kaj se mora zgoditi in kdaj ter za to, da se to res zgodi.«

To je samo po sebi velika in stresna naloga. Ker gre za nevidno breme, se morda na površini zdi, da so ta opravila enakomerno razdeljena med starša. »Pri tem ljudje pozabijo prišteti tudi mentalno delo spremljanja različnih stvari, ki se dogajajo ali na katera je treba biti pozoren,« je še dodal psihoterapevt. 

Po drugi strani pa avtorice raziskave menijo, da je potrebno to veselje ob igri izenačiti. To pomeni, da se morajo mame večkrat igrati s svojimi otroki, saj bodo tako srečnejše.

Igra z otroki pade v ozadje zaradi veliko vidnih in nevidnih obveznosti, ki jih imajo mame.

Najlažje je reči: »Mame pojdite se igrat.« Pustite kuhanje, pomivanje posode, pranje perila, nehajte skrbeti za nakupovanje, račune, zdravniške preglede, otroške dejavnosti in milijon drugih stvari. Samo igrajte se!

Če bi materam odstranili breme čustvenega dela in bi se lahko več igrale, bi zagotovo bile srečnejše, saj bi lahko tako pozabile na vse skrbi. Vendar to ni tako preprosto kot se zdi.

Skratka, mame so utrujene. Mame so pod stresom. Mame imajo rade svoje otroke, vendar je igranje z njimi pogosto v ozadju zaradi stotine vidnih in nevidnih dolžnosti, za katere so odgovorne. Ironično je, da dotična raziskava mamicam daje le še eno nevidno breme več. Zdaj jih lahko skrbi tudi, da so nesrečne, ker delajo nekaj narobe.

Namigi, da naj se mame bolj zabavajo in igrajo, samo še dodatno sramotijo vse njihove dolžnosti. Mame delajo, nudijo čustveno oporo svojim družinam, skrbijo in vzgajajo otroke, mirijo izbruhe jeze in tolažijo strahove. Namigovanje, da bi se morale ženske obnašati bolj kot moški, da bi bile srečnejše, še dodatno zmanjšuje vlogo matere znotraj družine. Prav tako zmanjšuje vlogo očetov, ki se prav tako trudijo biti dober starš.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki