Malček

Zakaj se otroci tako radi igrajo čiščenje in pospravljanje?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otrok pometa
Zdi se, da je čiščenje ena izmed najljubših igric posnemanja. Foto: Profimedia

Ena prvih igric posnemanja, ki jih lahko opazimo pri malčkih, je čiščenje in pospravljanje. Zakaj?

Malčki se pogosto igrajo, da čistijo in pospravljajo. Pometajo drobtine, brišejo tla … Vse, kar jim pride pod roke, postane krpa za brisanje, naj bo to nogavica, slinček, pižama. Ne nazadnje so to prepoznali tudi proizvajalci igrač, kar lahko vidimo na trgovskih policah.

Zdi se, da je čiščenje ena izmed najljubših igric posnemanja. Ta faza traja precej dolgo. Del razloga za takšno vedenje leži v dejstvu, da nas otroci radi posnemajo, delno pa so razlogi razvojni: kognitivni, družbeni in čustveni.

Posnemanje je v njihovi naravi

Posnemanje drugih ljudi, še posebej staršev, je sestavni del razvoja. Otroci so po naravi posnemovalci. Človek je družbeno bitje, ki se uči osnovnih jezikovnih in motoričnih veščin (kot sta govorjenje in skakanje) z opazovanjem drugih ljudi.

Dobro se počutijo

Ko čistijo – ali vsaj mislijo, da to počnejo – imajo občutek, da so nekaj dosegli, poveča se njihova samozavest. Dobijo občutek, da lahko opravijo določene naloge. Če imajo igrače, ki so oblikovane po vzoru čistilnih pripomočkov, jim to omogoča lažje povezovanje z njihovim okoljem. S tem ko se pretvarjajo, da so odrasli, gradijo svojo samopodobo in samozavest.

Dostopnost

Čiščenje je dejavnost, ki jo v svoji okolici pogosto vidijo. Imajo priložnost opazovati aktivnosti in se učiti. V obdobju, ko so otroci majhni, je običajno čiščenje še nekoliko pogostejše kot drugače.

Mama in hči čistita.
Posnemanje drugih ljudi, še posebej staršev, je sestavni del razvoja. Foto: Profimedia

Čeprav v resnici redko kaj očistijo, je zelo pomembno, da jih pustimo, da čistijo. To ima številne razvojne prednosti in pozitivno vpliva na razvoj tako jezika, motorike, kreativnosti, fleksibilnega razmišljanja, reševanja težav, pa tudi na družbeni in čustveni razvoj empatije.

Jezikovni

Posnemanje je temelj za razvoj govora in komunikacijo. Omogoča nam vpogled v to, kaj se dogaja v otrokovih možganih. Z oponašanjem otrok razvija tako verbalno kot neverbalno komunikacijo.

Družbeni

Ko otrok pride v fazo, ko začne videti sebe kot bitje ločeno od staršev, začne opazovati vedenje drugih ljudi in preizkušati ta vedenja. To postavlja temelje za razvoj empatije.

Fizični

Najbolj očitna korist te vrste igre je verjetno korist za finomotorične spretnosti. Za otroka je takšna igra dejansko nekakšna doza telesne vadbe.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Hrana, ki je nikoli ne smete pogrevati

Otroci so najbolj občutljivi na spremembe, ki jih povzroči pogrevanje hrane. Nekatera živila je najbolj jesti izključno sveže pripravljena.

Zadnji dodani članki