Dojenček

Šest živil, ki jih otroci ne smejo prepogosto jesti

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prehranske navade, ki jih usvojimo v mladih letih, vplivajo na to, po kakšni hrani bomo raje posegali kasneje v življenju.

Vsi včasih otroku ponudimo “hitro” hrano. Običajno takrat, ko se znajdemo v stiski s časom. Pa vendar se je kljub temu določeni hrani smiselno izogniti. “Vsekakor se izogibajte močno predelani in rafinirani hrani, ki ne vsebuje veliko hranljivih snovi, ni nutricijsko bogata, ampak daje samo energijo. Nihče ne potrebuje tako imenovanih praznih kalorij, še najmanj pa otroci, ki so v obdobju rasti in razvoja in katerih možgani se razvijajo ter potrebujejo kakovostno hrano,” pojasnjuje nutricionistka Mirna Trumbetaš.

Smoki

Smoki vsebujejo veliko soli, hidrogenirano rastlinsko mast, potencialno alergene arašide in različne začimbe v prahu ter ojačevalce okusa. Nutricionistka Karmen Matković Melki predlaga, da namesto tega otrokom ponudite ekspandirane žitarice brez soli in začimb, riževe ali koruzne krekerje brez soli, smoki iz prosa, amaranta ali krekerje iz polnozrnatih žitaric

Majoneza

Majoneza vsebuje jajčni beljak in rastlinsko olje, poleg tega lahko vsebuje tudi škrob in začimbe. Majoneze ni treba vpeljevati v prehrano otrok, saj lahko namesto nje v prehrano uvajate jajca. Obstajajo tudi različne sadne alternative majonezi, kot na primer avokado, ki je lahko zaradi vsebnosti omega maščobnih kislin izvrsten dodatek za otroške kašice, pravi nutricionistka Matković Melki. Pediatrinja Giovana Armano opominja tudi na dejstvo, da so jajca alergeni.

Hrenovke

Hrenovke so procesiran prehranski proizvod iz svinjskega, govejega ali piščančjega mesa, mastnega in vezivnega tkiva ter dodatnih sestavin. Količina beljakovin v izdelku mora biti najmanj 10 odstotkov. Zaradi nizke vsebnosti beljakovin se hrenovke ne uvrščajo med proizvode, ki so primerni za prehrano otrok, trdi Melki. Hrenovke in paštete vsebujejo sestavine, ki niso primerne za prehrano otrok. Konzervansi lahko pri otrocih sprožijo alergijske reakcije, opozarja pediatrinja Armano.

Pašteta

Pašteta je izdelana iz različnih vrst mesa, strojno izkoščičenega mesa, masti in vezivnih tkiv, drobovine in drugih sestavin. Vsebovati mora najmanj 8 odstotkov beljakovin. Paštete lahko zamenjate z mesnimi kašicami ali domačimi paštetami, ki jih pripravite iz kuhanega mesa, zelenjave, začimb in rastlinskega olja.

Pekovski izdelki

Pekovski izdelki, ki so narejeni iz bele moke, vsebuje veliko škroba, ki daje samo energijo, in kvasa, ki lahko povzroča neprijetno napihnjenost. Izdelke iz bele moke je smiselno zamenjati z izdelki iz polnozrnatih sestavin. Krofe in rogljičke lahko zamenjate z doma pripravljenimi biskviti, svetuje nutricionistka Mirna Trumbetaš.

Sladkarije

Rafiniran beli sladkor nima nikakršne pomembne prehranske vrednosti. Saharozo najdemo v sladkarijah, desertih in sokovih. Velikokrat je tudi v žitaricah za zajtrk, pecivu, sadnih jogurtih in desertih, konzerviranem sadju in zelenjavi ter pripravljenih juhah in omakah, kot je na primer kečap. Nutricionistka Tene Niseteo opozarja, da je prevelika količina zaužitega sladkorja glavni dejavnik tveganja za nastanek zobnega kariesa, prekomerne telesne teže in pojava diareje pri otrocih. Pride lahko tudi do težav z delovanjem glukoze. “Sladkarije med obroki zmanjšujejo apetit, posledično otrok v času obroka ni lačen,” na še en vidik opozarja pediatrinja Armano.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki