Aktualno

Skrivnosten grad, nad katerim bodo vaši malčki očarani

|
Avtor: Mama.Over.Net
Med drugo svetovno vojno je bil grad požgan, mnogo kasneje se je začela njegova prenova, ki je bila z obnovo stavbnega kompleksa deloma zaključena v letu 2017. FOTO: Marijan Močivnik

Velja za najmogočnejšega in enega najstarejših gradov na Primorskem, ki je vse do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo.

nedeljo, 2. junija, se bo Nova Gorica po enem letu ponovno prelevila v prizorišče najbolj obiskanega dogodka za družine in ljubitelje živali z imenom Festival za ljubitelje živali. Brezplačen in dobrodelen dogodek boste lahko obiskali v Novi Gorici med 10.00 in 18.00

Na festivalu bodo otroci v živo spoznali številne živali in njihove odgovorne skrbnike. Foto: Anže Petkovšek

Dva brezplačna festivala, združena pod imenom Dežela prijateljev, sta že leta 2019 in 2023 Novo Gorico spremenila v raj za otroke in njihove starše. Na travniku pred mestno hišo je mrgolelo ljubiteljev živali, Borov gozdiček pa je oživel in pokal po šivih s pomočjo Robin Hud festivala. 

Festival za ljubitelje živali

Ta dan lahko izkoristite tudi za spoznavanje lepot Goriške pokrajine, ki jih resnično ne manjka. Da ne boste imeli težav pri izbiri, smo v ta namen za vas pripravili nekaj namigov.

V Deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala – poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hud festival v organizaciji Radia Robin, kjer boste spoznali številne pravljične junake in se podali z njimi na pravo pustolovščino. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodek je povsem brezplačen in zato dostopen vsem. Sledite mu lahko TUKAJ.

Grad Rihemberk

Na strmi vzpetini Golec za svojimi zidovi zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope, skrbno čuva grad Rihemberk – za mnoge najlepši grad na Primorskem. S svojo mogočno pojavo nad dolino Branice zbudi pozornost prav pri vsakem obiskovalcu, ki se znajde v vasi Branik. Grad, ki ga obnavljajo že vrsto let, stoji na strateški točki prehodnega območja med Vipavsko dolino in Komenskim Krasom.

Med drugo svetovno vojno je bil grad požgan, mnogo kasneje se je začela njegova prenova, ki je bila z obnovo stavbnega kompleksa deloma zaključena v letu 2017. FOTO: Marijan Močivnik

Grajski kompleks je začel nastajati v 13. stoletju, na mestu še veliko starejšega prazgodovinskega gradišča (leta 1600-700 pr. n. št.). Njegova prva omemba sega v leto 1230 – v povezavi s prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim tudi dali ime.

Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje. Območje gradu je vključeno med zavarovana območja narave Natura 2000. Med majem in avgustom lahko grad obiščete ob sobotah, nedeljah in praznikih, in sicer med 10.00 in 19.00. Cena vstopnine za odrasle znaša 6 evrov, za otroke pa 3 evre.

Vas Pedrovo

Destinacija, ki je med obiskom Vipavske doline ne smete izpustiti, je tudi starodavna vasica Pedrovo. Najdemo jo na severnem robu Kraške planote s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino. Vasica je enako kraška kot vipavska, saj je postavljena na sami geološki meji med kraškim svetom apnenca in flišnato Vipavsko dolino. Na eni strani zaščitena z gozdovi, na drugi odprta proti dolini že leta ohranja svoje življenje.

Vasica Pedrovo na meji med Vipavsko dolino in Krasom je desetletja samevala. Danes pa je spet polna življenja in dejavnosti. Foto: Matjaž Prešeren

Vas se je prvič omenjalo v 13. stoletju kot posest gospodov Rihemberških iz bližnjega gradu Rihemberk. V naselju z 20 hišami, zbranimi okoli cerkve sv. Duha, so ljudje nekdaj živeli od vinogradništva. Vas je bila znana po največjem sodu v okolici, pa tudi po prostranih nasadih kostanjev. Po drugi svetovni vojni je naselje malodane izumrlo, v zadnjih letih pa je kot obujena speča princesa zopet polno življenja. Stavbna dediščina je izjemno dobro ohranjena in zgledno obnovljena, zato naselje velja za enega najbolje ohranjenih naselbinskih spomenikov v Sloveniji.

Do vasice vodi položna cesta, ki se odcepi od glavne ceste Branik – Komen in vodi skozi svetel gozd, ki se je zarasel na nekdanjih pašnikih, košeninah in vinogradniških terasah, ko so nekdanji prebivalci odšli. Pozorno oko bo ob cesti še uzrlo z velikim trudom in naporom izdelane starožitne terase.

Sabotin

Eno izmed izletniških točk v bližini Nove Gorice, ki slovi zaradi prepleta naravne in kulturno-zgodovinske dediščine, smo opisali že v enem izmed naših preteklih prispevkov. S 609 metri nadmorske višine se dviga nad Solkanom nudi prelep pogled na Sveto Goro, Škabrijel, Vipavsko dolino, Kras, Furlansko nižino in Julijske Alpe. To je samotarski hrib Sabotin, ki ga je reka Soča ločila od Svete Gore.

Sabotin je zanimiv tudi iz zgodovinskega vidika, saj so se tukaj bile najhujše bitke v prvi svetovni vojni. FOTO: Profimedia

Sabotin je zanimiv tudi z zgodovinskega vidika. Je poln zgodb, ki nas spremljajo ob poti, ko se sprehajamo po številnih vojaških rovih in kavernah. Med prvo svetovno vojno je bil namreč prizorišče krvavih prizorov med italijanskimi in avstroogrskimi vojaki, ko so se borili na Soški fronti.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.