Dojenček

Tako bodo otroci lažje prenašali vročino

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Z vročinskimi valovi se bomo morali naučiti živeti. Pri tem pa moramo paziti na svoje zdravje in na zdravje otrok, saj so ti še posebej občutljivi.

Otroci težje regulirajo telesno temperaturo kot odrasli. Poleg tega si pogosto ne morejo sami pomagati, zato so odrasli tisti, ki morajo to storiti namesto njih.

Izrazito visoke zunanje temperature lahko obremenijo telo do te mere, da pride do številnih težav, v najhujših primerih tudi do vročinske kapi. Otroci se kasneje kot odrasli začnejo potiti, telo pa se drugače prilagaja na zunanjo temperaturo. Manjši otroci so bolj podvrženi tveganju, da dehidrirajo, ker voda predstavlja večji odstotek njihovega telesa.

Kako pomagati otrokom prestajati visoke temperature

V obdobju vročinskih valov upoštevajte nekaj nasvetov, da boste tako vaši otroci kot vi lažje prestali to obdobje

  • Nikoli ne puščajte otrok v avtomobilu

Otrok ne sme nikoli ostati v parkiranem avtomobilu. Nikoli. Že kratko obdobje v pregretem avtomobilu je lahko za otroka usodno.

  • Ne pretiravajte z oblačili, uporabljate kremo za sončenje

Otroke oblecite v lahka, bombažna oblačila, svetlih barv. Na glavi naj imajo pokrivalo. Dele telesa, ki jih ne ščitijo oblačila, je treba dobro namazati s kremo za sončenje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
  • Naj pijejo dovolj tekočine

Ne glede na to, kaj počne, mora otrok v obdobju visokih temperatur zaužiti dovolj tekočine. Preverite, kakšne barve je otrokov urin. Če je pretemen, je treba nujno povečati količino tekočine. Starejše otroke lahko naučite, da sami preverijo barvo urina.

  • Omogočite jim zabavo

V obdobju vročinskih valov je treba smotrno odmerjati čas na prostem. Na prosto gremo zjutraj ali zvečer, ko se temperature nekoliko spustijo. Ker otroci v zaprtih prostorih lahko postanejo nemirni, poskrbite, da se bodo zamotili s čim zabavnim

  • Poskrbite za hladno zavetje

Če je le mogoče, naj bodo otroci v hladnih prostorih. Če imate klimatsko napravo, ne smete temperature spustiti prenizko. Prostore lahko ohladite tudi tako, da jih zasenčite in uporabite ventilatorje.

  • Izogibajte se telesnemu naporu

V času visokih temperatur aktivnosti, ki vključujejo velik telesni napor niso najbolj primerne. Takšne aktivnosti načrtujte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. V najtoplejšem delu dneva poskrbite, da otroci počivajo.

  • Naučite se prepoznati znake bolezenskih stanj, povezanih z vročino

Vročinska kap (v najhujšem primeru), izčrpanost, sončarica, opekline, izpuščaji, omedlevica, dehidriranost so lahko posledice visokih temperatur. Naučite se prepoznati znake teh stanj, da bi preprečili njihov razvoj.

Profimedia
  • Pogovarjajte se z otrokom

Otroci se morajo zavedati, da lahko zaradi visokih temperatur pride do težav z njihovim zdravjem. Posledice visokih temperatur lahko vidijo tudi v svoji okolici. Pojasnite jim, kaj vse se lahko zgodi.

  • Spremljajte napovedi in sledite navodilom

Spremljajte vremensko napoved in opozorila za obdobje, na katerem ste. Ne načrtuje dejavnosti na prostem, če je izdano opozorilo zaradi vročinskega vala.

  • Olajšajte jim spanje

Pred spanjem naj se otroci oprhajo s hladnejšo vodo, kot se običajno prhajo. Oblečejo naj se v čim lažja oblačila. Popijejo naj dovolj tekočine. Postelja naj bo postlana tako, da jim ne bo prevroče.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki