Dojenček

Tako so rešili dojenčka, ki se je dušil z igračo

|
Avtor: A. Š.

Mamica je hitro urgirala, a je dojenček igračko pogoltnil. Sledil je hiter prevoz v bolnišnico.

V Italiji se je v Catanii srečno končalo reševanje dojenčka, ki se je skoraj zadušil s pasjo igračo. Kot poročajo italijanski mediji, so dojenčka rešili s traheotomijo.

To je kirurški poseg, pri katerem zdravstveno osebje prereže kožo na vratu in strukturo pod njo ter naredi okence (traheostoma) v sapnik. Tako zraku odprejo pot v spodnja dihala.

Osemmesečni otrok je dal v usta igračko, ki jo je pred tem žvečil družinski pes. Mati je videla, kaj se je zgodilo, mu želela igračo vzeti iz ust, a jo je dojenček v trenutku pogoltnil. Delček pasje igrače je ostal v otrokovem grlu, zato je začel težko dihati. Rešil ga je hiter prevoz v bolnišnico Cannizzaro v Catanii, kjer so ga rešili z nujno traheotomijo. Nato so mu zdravniki odstranili še tujek.

Neverjetno, kaj vse predstavlja nevarnost za dojenčka

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da so med vsemi poškodbami za dojenčke in majhne otroke najpogosteje usodne zadušitve s koščki hrane ali različnimi drobnimi predmeti. Za starše in skrbnike so pripravili super nasvete:

  • Iz dosega otrok odstranite vse predmete, katerih premer je manjši od 3 cm, npr. gumbe, frnikole, kovance, kamenčke, okrogle baterije in druge drobne predmete, ki se lahko zataknejo v grlu.
  • Majhnega otroka nikoli ne pustite samega med hranjenjem. Starejše otroke pa morate poučiti, da ne smejo dajati dojenčku nobene hrane brez vašega nadzora, še posebno ne bonbonov, orehov, lešnikov ali arašidov. S tem tudi preprečite, da bi starejši otroci dojenčku ponudili zdravju nevarno tekočino ali snov.
  • Pogosto se otroci zadušijo tudi z deli pokvarjenih igrač. Otroku ponudite le igrače, primerne njegovi starosti. Ne dovolite, da bi se
  • dojenček igral z igračami starejših otrok, še posebno, če so sestavljene iz manjših delov. Redno pregledujte, ali so deli igrač, npr. oči pri medvedku, še dobro pritrjeni.
  • Otrok mlajši od 2 let, se lahko zaduši z blazino ali odejo v posteljici, zato v posteljico ne dajajte blazine, da se ne zaduši. Vzmetnico in plastično zaščitno prevleko na njej vedno prekrijte z bombažno rjuho, ki se tesno prilega vzmetnici. Presledek med navpičnimi letvicami na ograji posteljice mora biti od 4,5 do 6,5 cm, da otrok ne more potisniti glave skozi odprtino, ker se lahko zadavi. Različne vrečke, predvsem plastične, naj bodo zunaj dosega otroka.
  • Otrok se lahko zadavi, če ima okrog vratu obešeno dudko ali igračko. Zato v nobenem primeru ne obešajte otroku dudk ali igračk na vrvici okrog vratu. Tudi otroška oblačila ne smejo imeti trakov in vrvic, ker se otrok lahko z njimi zadavi.
  • Poskrbite, da otrok ne bo dosegel vrvic, ki ponavadi visijo ob zavesah ali žaluzijah.
  • Nevarnost za otroka predstavljajo igračke na vrvici, ki so razpete na posteljici ali stajici. Ko se otrok že opira na roke in kolena, ali je star 5 mesecev, odstranite vse igračke na vrvici s posteljice in stajice. 
Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki