Nosečka

Magnetna resonanca v nosečnosti: da ali ne?

|
Avtor: B. P.
nosečnica v čakalnici pri zdravniku
Če so v času nosečnosti potrebne kakšne preiskave, se je o tem najbolje posvetovati z ginekologom. Foto: Profimedia

Je v času nosečnosti mogoče opraviti magnetno resonanco? Odgovarja strokovnjak.

Ženske, ki so že kdaj bile na rentgenskem slikanju, so zagotovo s strani medicinskega osebja pred pregledom slišale vprašanje, ali so noseče. Nosečnicam se načeloma ne opravlja rentgenskega slikanja, saj bi takšno slikanje lahko pustilo posledice na plodu. Kako pa je z magnetno resonanco?

Magnetna resonanca (MR ali MRI) je neinvazivna medicinska diagnostična metoda, pri kateri se s pomočjo magnetnega polja, radijskih valov in računalniške tehnologije izvede slikanje notranje strukture človeškega telesa. Pri preiskavi ne uporabljajo rentgenskih žarkov, zato pacient ni izpostavljen ionizirajočemu sevanju. “MR preiskave nosečnicam v prvih treh mesecih nosečnosti ne priporočamo, če ni nujno potrebno,” piše v navodilom pacientom, ki prihajajo na magnetno resonanco v UKC Ljubljana.

Zaradi poškodbe potrebna preiskava

Uporabnica foruma ABC ginekologije in porodništva na strani Med.Over.Net se je znašla pred dilemo – opraviti magnetno preiskavo v 26. tednu nosečnosti ali ne. Zaradi poškodbe bi morala opraviti magnetno resonanco kolena, ker bolečine v predvidenem časovnem obdobju še niso minile. “Je MR kolena res lahko tako škodljiv?” jo zanima.

Če gre v samo napravo za MR le noga, potem to za plod ni škodljivo, saj tako močno magnetno polje, kot je v MR aparatu, deluje le na super kratke razdalje,” je pojasnil mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar. “MR sicer delamo po potrebi tudi na plodu, ampak do nekje 2 Tesla moči magnetnega polja. Če bi to bilo dovolj za sliko kolena, potem ni nobenega problema, tudi če greste v MR aparat celi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Nosečka

Kaj je sluzni čep?

Sluzni čep najpogosteje izpade sam od sebe, lahko pa je tudi znak za začetek poroda. Na kaj vse morate biti pozorni?

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.