Šolar

To bi se današnji otroci lahko naučili od otrok iz 90. let

|
Avtor: Mama.Over.Net
otroci vlečejo vrv
Otroci morajo izkusiti čim več različnih oblik druženja in igre. Foto: Profimedia

Vsaka generacija ima tako slabe kot dobre lastnosti. Zbrali smo nekaj lekcij, ki bi se jih današnji otroci lahko naučili od otrok iz 90. let.

Čeprav se nam zdi, da so današnje generacije otrok korak pred tistimi iz 90. let, ni vedno vse, kot se zdi. Povezovanje z internetom, ki ga lahko slišite, žice povsod, en risani film na dan, odsotnost mobilnih telefonov … To so stvari, ki jih današnji otroci ne morejo tako enostavno razumeti, kljub vsem tehnološkim napravam, ki so jim na voljo.

Generacije, ki so živele in preživele z manj vsega, imajo zagotovo številne spretnosti, spoznanja in znanja, ki so danes skorajda izginuli med otroci. Kaj bi se torej današnji otroci lahko naučili od tistih, ki so bili otroci pred 30 leti?

Potrpežljivost je vrlina

Skoraj vse, kar si zaželiš lahko danes dobiš v nekaj minutah: tvoja najljubša epizoda priljubljene serije, igrače iz drugega konca sveta, pripravljena večerja. Toda otroci v 90. letih preprosto niso mogli gledati tistega, kar so želeli in kadar so želeli. Na želeno je bilo treba čakati. Včasih se je prav v tem čakanju skrivala čarobnost.

Dolgčas lahko koristi

V devetdesetih internet ni bil tako vseprisotno orodje za brskanje in ubijanje dolgčasa. Telefon je bil namenjen samo pogovorom. Ko današnjim otrok rečeš, naj se umaknejo od ekrana, pa naj bo to mobilni telefon, računalnik ali televizija, običajno obstanejo na istem mestu in ne vedo, kaj naj počnejo. Ne znajo si zapolniti časa, ko jim je dolgčas.

Za otroke v 90. letih je bilo nekaj povsem običajnega, da so se odpravili na igrišče, se tam igrali s prijatelji. Zamotili so se z barvanjem, risanjem in družabnimi igrami. Skupaj s sorojenci so si izmišljali igre. Običajno je iz dolgčasa nastala največja zabava. Današnji otroci tega izkusijo bistveno manj.

Vsi gremo skozi “čudno” obdobje

Zaradi družbenih omrežij se zdi, da so danes vsi popolni – popolne frizure, nasmehi, videz. Današnji otroci vidijo sovrstnike skozi filtre in druga orodja za izboljšave. Otroci iz 90. let teh orodij niso imeli na razpolago. Na fotografijah so tako včasih lahko videti smešni, z debelimi očali, čudnimi frizurami itn. Danes se lahko tem slikam nasmejejo. Vsako tako “čudno” obdobje prej ali slej mine in kasneje se tega časa običajno spominjamo z naklonjenostjo.

Tamagotchi
Tamagotchi, priljubljena igrača iz 90. let. Foto: Profimedia

Odgovornost in vztrajnost

Danes imajo otroci na razpolago številne igrice. Nekaterih se hitro naveličajo. Priljubljena igrača otrok, rojenih v 90. Letih, je bil tamagotchi – živalica, za katero je bilo treba skrbeti, da si jo ohranil pri življenju. Marsikdo je najbrž tudi med poukom poskušal skrivaj nahraniti svojega tamagochija, saj ni imel druge možnosti, kot da zanj skrbi, če ga želi imeti. Današnji otroci imajo sodobnejše različice računalniških hišnih ljubljenčkov. Vendar se, kot pri vsem drugem, hitro naveličajo skrbeti zanj. Tudi če nanj pozabijo, vedo, da bodo lahko hitro ustvarili novega. Odgovornost in vztrajnost sta zagotovo lekciji, ki bi današnjim otrokom koristile.

Ni treba, da je vse viralno

Če ni na družbenih omrežjih, se ni zgodilo, kajne? Otroci iz 90. let ih vedo, da noben zapis na družbenih omrežjih ni vreden tega, da bi zamudili minuto igranja s svojimi najboljšimi prijatelji ali družino zunaj. Vožnja s kolesom po soseski s prijateljicami in lakiranje nohtov v modro brez slike kot dokaza nikoli ne more biti enako objavi na Instagramu. Ni treba, da je vse posneto ali objavljeno na TikToku, da bi se ti trajno zasidralo v srce.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki