Družinski odnosi

To so najpogostejše napake staršev nadarjenih otrok

|
Avtor: Staša Pust
Pri spodbujanju otrok lahko starši otroku ponudijo različne mini inštrumente, ki so dandanes na prodaj tako rekoč na vsakem koraku. Foto: Profimedia.

Ko starši opazijo, da ima njihov otrok smisel za glasbo, je to lahko zelo pozitivno odkritje, vseeno pa morajo biti pozorni, da pri spodbujanju otrok k glasbi ne delajo napak.

Starši imajo pogosto svojo pogled na to, kako naj bi izgledalo glasbeno udejstvovanje njihovega otroka, s čimer mu lahko nehote povzročajo dodaten pritisk. Zgodi se, da ne upoštevajo interesa in motivacije otroka, ki je morda naklonjen drugemu stilu glasbe ali pa želi igrati drug glasbeni inštrument, za katerega se niso odločili sami.

Pri spodbujanju otrok lahko starši otroku ponudijo različne mini inštrumente, ki so dandanes na prodaj tako rekoč na vsakem koraku. Foto: Profimedia.

Ravnatelj Glasbene šole B.A.S.E. Matej Hotko je spregovoril o najpogostejših napakah, ki jih starši zagrešijo v procesu spodbujanja in razvijanja otrokovega glasbenega talenta. Svetuje jim, da spremljajo in podpirajo otrokovo glasbeno pot z razumevanjem, potrpežljivostjo in spodbudo. “Pri tem pa naj ohranjajo ravnovesje med usmerjanjem in dovoljenjem otroku, da razvije svoj edinstven glasbeni izraz,” je jasen Hotko.

Najpogostejše napake

Prevelik pritisk na uspeh: Prevelika pričakovanja in pritisk na uspeh lahko pri otroku povzročijo stres in zmanjšajo njegov užitek v glasbi, ki je pravzaprav bistven. Pomembno je, da starši spodbujajo uravnotežen pristop, s poudarkom na uživanju v glasbi in učenju, ne pa zgolj na uspehu ali dosežkih.

Otroci se igrajo z mini inštrumenti. Foto: Profimedia.

Neupoštevanje otrokovega interesa in motivacije: Vsak otrok je drugačen. Nekateri morda uživajo v klasični glasbi, drugi pa v jazzu ali popu. Starši bi morali spoštovati otrokove glasbene preference in interese ter ga podpirati v raziskovanju različnih glasbenih žanrov in stilov.

Pomanjkanje potrpežljivosti: Učenje igranja glasbenega inštrumenta ali razvijanje glasbenih spretnosti zahteva čas in potrpežljivost. Starši bi morali razumeti, da napredek ne pride čez noč in da je v učnem procesu pomemben čisto vsak korak.

Nezadostna podpora pri redni vadbi: Redna vadba je ključna za razvoj glasbenih spretnosti. Starši bi morali otroku pomagati vzpostaviti rutino vadbe, ki pa po drugi strani ne sme biti preobremenjujoča.

Ignoriranje pomena glasbenega izobraževanja: Glasbeno izobraževanje je pomemben del v razvoju otrokovega glasbenega talenta. Kvalificirani učitelji so tisti, ki lahko otroku nudijo strukturiran in učinkovit način učenja.

Neupoštevanje pomena igre in ustvarjalnosti: Glasba se ne navezuje samo na pravilnost in tehniko, temveč tudi na izražanje in ustvarjalnost. Spodbujanje otrokove kreativnosti in dovoljenje za eksperimentiranje z glasbo lahko poveča njihovo ljubezen do glasbe.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

10 stvari, ki jih morate vedeti, da ne boste postali toksični starši

Noben starš ni popoln. Vsi smo ljudje in delamo napake, a obstaja razlika med napakami, ki jih delajo starši v dobrobit otrok in med tistimi, ki lahko otroku škodijo. Razkrivamo 10 stvari, ki bi jih moral vedeti vsak, ki ne želi postati toksičen starš.

Družinski odnosi

7 znakov, da ste dobra mama

Če otrok pride do vas s težavami, pomeni, da ste dobro opravili svoje delo kot starš.

Zadnji dodani članki