Šolar

Tri stvari, ki jih pediatrinja noče v kuhinji, še posebej poleti

Objavljeno: 27. junija, 2025 Avtor: Mama.Over.Net
kuhinja knjiga na pultu v kuhinji
Včasih ne pomislimo, kako dolgotrajen je lahko vpliv živil ali pripomočkov na telo. Foto: Profimedia

Pediatrinja je razkrila tri stvari, ki jih nima več v svoji kuhinji, vključno s priljubljeno kategorijo izdelkov, ki postanejo večji problem, ko je zunaj vroče. 

Otroci niso le ‘mali odrasli’ – so bolj ranljivi za škodljive vplive zaradi načina, kako njihova telesa rastejo, delujejo in se obnašajo,” je za The Post povedala pediatrinja dr. Manasa Mantravadi. Ker otroci zaužijejo več na kilogram telesne teže kot odrasli, jih strupene kemikalije bolj prizadenejo.

Otroški možgani, endokrini (hormonski) sistemi, pljuča, imunski sistemi in črevesje so še v razvoju,” je pojasnila. “To jih naredi bolj občutljive na kemikalije, ki motijo celično signalizacijo, hormonsko ravnovesje in nevrološki razvoj.

Dolgotrajen vpliv na telo

Vpliv teh onesnaževalcev se lahko čuti tudi po otroštvu. “Zgodnja izpostavljenost določa ton za celoživljenjsko kumulativno tveganje. Toksini, shranjeni v maščobi ali kosteh – kot so svinec ali nekatere plastike – ostanejo v telesu,” je povedala. “Škodljiva izpostavljenost v ‘kritičnih obdobjih’ – kot sta obdobje dojenčka in zgodnje otroštvo – lahko poveča tveganje za kronične bolezni v poznejšem življenju, vključno z astmo, ADHD, presnovnimi težavami, neplodnostjo in celo nekaterimi vrstami raka.

Medtem ko je mikroplastika lahko problem skozi vse leto, smo ji poleti zaradi visokih temperatur, zadušljivih avtomobilov in več dogodkov na prostem, kjer se uporabljajo lončki za učenje pitja in nepredušne vrečke za živila, še bolj izpostavljeni.

Čemu se izogibati?

Mantravadi v najbolj vročem letnem času iz svoje kuhinje popolnoma umakne: 

  • plastične vrečke, pripomočke ali posodo, ki izločajo mikroplastiko v vroče jedi;
  • agresivna kemična čistila – nadomesti jih s sodo bikarbono in kisom;
  • sladke, ultra-predelane prigrizke.

Navade, ki se oblikujejo v zgodnjem otroštvu, pogosto ostanejo tudi v odrasli dobi – zlasti kar zadeva prehranjevalne navade, strukturo obrokov in varnostne norme,” je povedala. “Starši so prvi učitelji svojih otrok na področju prehrane in zdravega okolja – ne s predavanji, ampak z vsakodnevnim zgledom.

Kot nutricionistka je srečala mnoge starše, ki so bili “zmedeni glede tega, kaj zdrava prehrana sploh je“. Za to pediatrinja krivi “zastarele prehranske piramide, zapletene oznake in prehranski sistem, ki je zasnovan za udobje, zaradi česar je družinam težko naučiti otroke uravnotežene prehrane“.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net