Družinski odnosi

Ups, ste tudi vi super mama?

|
Avtor: A. Š.
Potrebno je dati prostor tudi očetom
Super mame lahko ogrožajo odnos z očetom. Foto: Profimedia

Mamice, ki si otroka noro želijo še pred rojstvom, se znajo preleviti v prave super mame. A pozor, to ni vedno najboljše.

Biti super mama za otroka ne pomeni vedno samo dobro. Novopečene mamice, ki so si otroka zelo želele, ki vedo in znajo vse glede nege ter vzgoje, ki se ogromno posvečajo svojemu dojenčku, lahko tudi škodijo odnosu otroka z očetom.

Super mame so lahko krive za slabšo povezanost med otrokom in očetom, je pokazala raziskava strokovnjakov iz Univerze Ohio. Ko je mama preveč aktivna, zaščitniška in skrbna, se vloga očeta zmanjšuje.  

Prvi trije meseci

Strokovnjaki so v raziskavo vključili 182 parov, ki so jih opazovali v zadnjih treh mesecih nosečnosti. Poleg tega so jim dali umetnega dojenčka, kjer sta oba starša pokazala, koliko se spoznata na nego in vzgojo. Očetje pa so morali po rojstvu otroka tri mesece pisati dnevnik, koliko so z otrokom in kaj z njim počnejo.

Ugotovili so, da igra pomembno vlogo pri vpletenosti očeta v otrokovo življenje prav mati. Z otrokom so se najmanj ukvarjali tisti očetje, katerih partnerice so pokazale največ znanja, želje in zagnanosti še pred samim rojstvom. Pri tem ni bilo toliko pomembno, koliko so bili ti očetje izkušeni in koliko so se bili pripravljeni ukvarjati z otrokom.  

Očetje so zelo pomembni za otrokov razvoj. Foto: Profimedia

Očka v akciji

“V zadnjih desetletjih so v Sloveniji spremembe na področju starševstva zaznane na dveh ravneh: na individualni ravni z večjim vključevanjem očetov v skrb za otroke v primerjavi s prejšnjimi generacijami očetov in na sistemski ravni z ukrepi družinske politike, zlasti z uvedbo očetovskega dopusta. Slednjega očetje koristijo v velikem deležu, medtem ko se za izrabo starševskega dopusta, ki si ga starša lahko delita, še vedno odloča izredno malo očetov in svoj del večinoma v celoti prenesejo na otrokovo mater,” ugotavljajo v sklopu kampanje Očka v akciji, na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dodajajo, da to ni vedno optimalno, saj raziskave kažejo, da aktivno preživljanje časa tudi z očetom otrokom prinaša številne koristi, še posebej, če se že v najzgodnejših letih med otrokom in očetom vzpostavi tesna vez, kar ima pozitivne učinke na otrokov razvoj ter kasnejše socialno življenje. “Aktivno preživljanje časa s svojim otrokom glede na raziskave nadvse ugodno vpliva tudi na moške ter odnose znotraj družine,” opozarjajo.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki