Dojenček

Vročina pri otroku: kdaj k zdravniku?

|
Avtor: A. Š.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za starša ni hujšega kot bolan otrok. Ko se pojavi vročina, se marsikateremu staršu zastavi vprašanje, kdaj moramo nujno k zdravniku.

Če ima otrok vročino, takoj pomislimo na vse možne scenarije in bi najraje sredi noči obiskali zdravnika. Vročina je pri bolnem otroku nekaj običajnega in v večini primerov ni razlog za paniko. V zdravstvenem domu Ljubljana so pojasnili, kdaj je obisk zdravnika potreben.

Mrzlica spremlja ponavadi resnejše bolezni

»Zdravnika morate poklicati ali obiskati brez odlašanja, če je otrok zmeden, se ne odziva na klice, ima krče, se duši in ne more do zraka. Prav tako svetujemo pregled pri zdravniku, če otroku naraste vročina s hudo mrzlico,« pojasnjujejo. Dodajajo, da spremlja mrzlica ponavadi resnejše bolezni, predvsem bakterijske okužbe, pri katerih je potrebno dodatno zdravljenje. Najpogosteje gre pri tem za pljučnico, vnetje ledvičnih čašic, pa tudi različne septične zaplete, ki življenjsko ogrožajo otroka.

»Če je otrok star manj kot 3 mesece in ima vročino prek 38 °C, ga mora prav tako videti zdravnik, saj v tej starosti dojenček le redko odgovori na okužbo z vročino. Posvet z zdravnikom svetujemo tudi pri otrocih vseh starosti z vročino, ki preseže 40 °C,« opozarjajo v ZD Ljubljana.

Po njihovih besedah morate nemudoma poklicati zdravnika pri otroku z vročino, ki so mu morda zaradi poškodbe ali bolezni odstranili vranico. Posledica tega je izrazita slabša odpornost na nekatere bakterijske okužbe, ki so lahko smrtno nevarne, če jih ustrezno ne zdravimo. 

Če vročina traja dlje časa, morate k zdravniku

Prav tako svetujejo obisk pri zdravniku, če vročina pri otroku po treh do petih dnevih ne pade: »V tem času praviloma mine večina nenevarnih virusnih okužb, ki ne potrebujejo dodatnega zdravljenja. Prav tako mora otroka videti zdravnik, če vročina po prehodnem padcu in izboljšanju počutja spet poraste na visoke vrednosti. V tem primeru gre večinoma za zaplet, ki ga lahko oceni in razreši le zdravnik.«

Pri tem pomirjajo, da ni razloga, da bi z otrokom, ki sicer ni prizadet, samo zaradi vročine sredi noči iskali zdravnika. Bolje bo, da naslednji dan obiščete zdravnika, ki otroka dobro pozna in vam bo zato lahko najbolje svetoval.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki