fbpx
Aktualno

Šestletna deklica umrla zaradi breskove koščice

Objavljeno: 23. avgusta, 2024 Avtor: A. Š.
Pomoč so najprej poiskali v bližnji lekarni. Foto: Profimedia (fotografija je simbolična)
Pomoč so najprej poiskali v bližnji lekarni. Foto: Profimedia (fotografija je simbolična)

Deklica je bila v družbi staršev in sorojencev, ki ji niso mogli pomagati.

V Bisignanu v Italiji je zaradi zadušitve umrla 6-letna deklica, poročajo italijanski mediji. Usodna je bila zadušitev z breskovo koščico.

Deklica je v družbi staršev in sorojencev jedla breskev in ob tem zaužila koščico, ki se je zagozdila ter ji zaprla dihalne poti.

Starši so jo nemudoma odpeljali v lekarno, nato je posredovala ekipa nujne medicinske pomoči, ki jo je prepeljala v bolnišnico. Deklica je kljub hitri intervenciji umrla, odrejena je bila obdukcija.

Majhni otroci imajo ozke dihalne poti

“S hrano se lahko zaduši vsak otrok, vendar so še posebej ogroženi otroci, mlajši od treh let. Majhni otroci imajo ozke dihalne poti, ki se zlahka zamašijo, in ker nimajo veliko izkušenj z žvečenjem, lahko vdihnejo cele koščke hrane,” opisujejo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Otrokom do 3. leta starosti ne dajemo jesti živil, ki so nevarna za zadušitev, kot so koščki trdega sadja ali surove zelenjave, koščki mesa, sira ipd., katerih premer je manjši od treh centimetrov.

Po njihovih izkušnjah so posebej nevarni češnjev paradižnik, jagode grozdja, trdi ali gumijasti bonboni, pokovka, oreščki, arašidovo maslo ipd., ki jih je težko pogoltniti ali pa imajo podobno velikost in obliko kot otrokova dihalna pot, zaradi česar hitro zaprejo grlo ali sapnik: “Še posebej arašidi zelo radi zdrsnejo v grlo, potujejo po sapniku in obstanejo v pljučih, zato jih ne ponujamo otrokom, mlajšim od 5 let.

Arašidovega masla ne na kruh!

Na NIJZ poudarjajo, da tudi starejše otroke poučimo, da malčku ne smejo dajati nobene hrane brez našega dovoljenja.

Pri zdravih donošenih dojenčkih se začne trdno hrano uvajati okoli šestega meseca starosti. Preden jo ponudimo otroku, jo ustrezno pripravimo, da preprečimo zadušitev:

  • Surovo zelenjavo in trdo sadje, kot sta korenje, jabolko ipd., naribamo ali na drobno narežemo.
  • Sadju odstranimo peške in koščice.
  • Jagode grozdja in češnjev paradižnik narežemo na četrtine.
  • Meso narežemo na drobne koščke.
  • Živila z vlaknatimi ali žilavimi sestavinami, kot sta zelena ali ananas, narežemo na drobne koščke.
  • Arašidovo maslo na tanko namažemo na koščke neslanih krekerjev (ne na mehek kruh).
  • Ribe postrežemo brez kosti ali pa jim pred serviranjem kosti odstranimo.
  • Izogibamo se prigrizkom na zobotrebcih in nabodalih.

“Otroka nikoli ne hranimo, ko leži v otroškem ležalniku. Pri hranjenju po žlički je najbolje, da otrok sedi v našem naročju. Tako mu lahko hitro pomagamo, če se mu hrana zaleti in se začne dušiti. Šele ko otrok sedi samostojno in zna jesti trdno hrano, lahko začnemo uporabljati tudi stolček za hranjenje,” opozarjajo. 

Otroke je treba med hranjenjem ves čas nadzorovati. Če bi se začeli dušiti s hrano, jim odrasla oseba lahko takoj pomaga. 

“Ne dovolimo, da otrok med jedjo govori, se smeji ali teka okrog s polnimi usti hrane, saj v takih primerih zgodi največ zadušitev. Prav tako otroka, ki je razburjen in joka, ne silimo jesti,” poudarjajo. Na to je treba paziti tudi pri starejših otrocih in odraslih. 

Svetujejo, da med vožnjo v avtomobilu otroku ne dajemo hrane: “Nenadno zaviranje, vožnja čez luknje ali oster zavoj lahko povzročijo, da se otroku zaleti košček hrane in se začne dušiti, mi pa mu morda ne bomo mogli takoj pomagati, če vozimo.”

Vsem staršem polagajo na srce, da se udeležijo tečajev prve pomoči, kjer se bodo naučili tehnik, s katerimi lahko rešijo življenje svojemu otroku.

Kako najlažje odstranimo koščico?

Čeprav je breskev zdrav in osvežilen sadež, je za mlajše otroke pred zaužitjem najbolje odstraniti koščico, ki je lahko nevarna, pa tudi zelo nadležna. Pogosto je “zalepljena” na meso sadeža, lahko se tudi zdrobi in razpade na več kosov.

Najlažje jo boste odstranili, če jo boste razrezali vodoravno (po ekvatorju). Nato zgornjo in spodnjo polovico breskve zasučite vsako na svojo stran. Polovico s koščico nato znova zarežete in znova zavrtite obe strani, vsako v svojo smer. 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net