Nosečka

Zakaj je treba šteti otrokove gibe

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poleg tega, da s tem, ko poslušate otrokovo gibanje v trebuhu, krepite vez med vami in otrokom, s štetjem otrokovih gibov bdite tudi nad otrokovim zdravjem.

Štetje otrokovih gibov je povezano z zmanjšanjem števila mrtvorojenih otrok. Številne organizacije in zdravniki spodbujajo nosečnice, da bdijo nad gibanjem otrok v trebuhu od 28. tedna nosečnosti dalje.

Da zmanjšate strah in tesnobo zaradi otrokovega zdravja, je dobro podrobno spremljati, kaj se dogaja v času nosečnosti. “Mnoge ženske, ki so zaznale padec števila gibov otroka, so uspešno pripeljale nosečnost do konca,” je pojasnila dr. Ruth Fretts, asistentka na medicinski fakulteti na Harvardu. Fretts se ukvarja s področjem zmanjševanja smrtnosti pri otrocih.

Kako šteti otrokove gibe

1.      Izberite si obdobje v dnevu, ko je otrok najbolj dejaven. Po navadi je to po tem, ko pojeste prigrizek ali lažji obrok.

2.      Ko ste prepričani, da je otrok buden, se usedite tako, da imate noge dvignjene, ali ulezite na bok in začnite šteti gibe. Štejte tako obrate kot udarce. Ne smete šteti kolcanja.

3.      Zapišite si, koliko časa je minilo, da ste našteli deset gibov.

V povprečju je za to potrebnih 10 do 15 minut, lahko pa tudi dve uri. Pri nosečnicah z večjo telesno težo je po besedah dr. Fretts lahko težje zaznati gibe. Zapomnite si tudi, da otrokovi gibi ne bodo tako ostri in zaznavni proti koncu nosečnosti, saj bo otrok imel čedalje manj prostora v trebuhu.

Kaj storiti, če vas skrbi?

Če v obdobju dveh ur ne naštejete deset gibov, pokličite svojega zdravnika. Ta vam bo povedal, kako naprej. Otrokovo stanje lahko zdravnik preveri z ultrazvokom in se na podlagi videnega odloči, kako postopati naprej.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki