Dojenček

Zakaj mame tako pogosto zamešajo imena svojih otrok?

|
Avtor: Mama.Over.Net

Chaunie Brusie, babica, blogerka in mama štirih otrok, je delila raziskavo o pojavu »mešanja imen« in pojasnila, zakaj mame tako pogosto mešajo imena svojih otrok.

»Eden bolj smešnih spominov iz otroštva je dejstvo, da mama skoraj nikoli ni uganila mojega imena v prvem poskusu. Vsakič, ko je nekaj od nas potrebovala, je na koncu zavpila imena vseh treh hčerk in včasih tudi imena njenih sester. Šele po skoraj stotih poskusih je zadela naše ime,« je povedala Chaunie.

Na svojem blogu je delila zanimivo raziskavo o pogostem pojavu »mešanja imen« in pojasnila, zakaj se to tako pogosto dogaja.

»Kot otrok sem se temu pogosto smejala, saj sem večinoma vedela, da mene kliče. Nisem razumela, zakaj je tako pogosto zamešala imena. Saj jih je ona izbrala, kajne? Si jih je res tako težko zapomniti?

Temu sem se smejala, dokler sama nisem postala mama. Potem sem tudi jaz nadaljevala to materinsko tradicijo in pričela mešati imena. Zakaj se nam to dogaja? Izkazalo se je, da vzrok tiči v tem, da smo presneto dobre mame in imamo močno rade svoje otroke. Mi ne verjamete? Končno imamo za to tudi znanstveni dokaz.

Pojav »mešanja imen« – rezultat močne vezi med otrokom in materjo. 

Raziskava spomina in kognicije, ki so izvedli v reviji Quartz je raziskovala pojav mešanje imen, kjer je izprašala več kot 1700 anketirancev. Večina udeleženk je potrdilo, da so jih mame večkrat poklicale po napačnem imenu. Vendar je do te napake prišlo tudi pri vseh ostalih družinskih članih. Posamezniki, ki so sami zamešali imena, so pojasnili, da je to povezano z dejstvom, da nekatera imena zvenijo podobno. Najpogostejši razlog za to pa je ljubezen. Verjetno ste se večkrat spraševali, ali je vaša mama zamešala vaše ime s sestrinim zaradi podobnega videza ali pa zaradi dejstva, da si delita sobo. Morda ste bili celo zaskrbljeni, da so to zgodnji znaki demence. Toda znanstveniki ugotavljajo, da če nas nekdo pokliče z napačnim imenom, je to posledica tesnega odnosa, ki ga imate s to osebo. »To pomeni, da bližje kot ste z nekom, večja je verjetnost, da bo zamešal ime,« je zapisano v študiji.

Raziskave trdijo, da je za to odgovoren način, kako delujejo naši možgani. Možgani organizirajo informacije v povezane skupine, ki jih imenujemo semantična omrežja. Ta združujejo informacije, da jih kasneje lahko lažje prikličemo. 

Torej, ko naslednjič zamešate ime otroka, vedite, da je to samo zato, ker ga imate radi. In še ena zanimivost: raziskave so pokazale, da včasih zamenjujemo ime hišnih ljubljenčkov z imeni otrok. V teh situacijah je dovolj, da se spomnimo, da ljubezen res ne pozna meja, še posebej ne v naših mislih.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.