Aktualno

Otrok v vrtcu zaužil čistilno sredstvo: “Nočem, da se to še komu zgodi”

|
Avtor: Mama.Over.Net
otrok si umiva roke
Foto: Profimedia

Otrok je v vrtcu pogoltnil čistilno sredstvo in pristal v bolnišnici s poškodbami sluznice.

Devetnajstmesečna deklica je v vrtcu pogoltnila čistilno sredstvo. Vzgojiteljica ji je hitro izprala usta in poklicala starše, ki so deklico odpeljali v bolnišnico. 

Nočem, da se to, kar se je zgodilo našemu otroku, zgodi še komu,” je za 24sata.hr povedala mama deklice. “Čistilka ni toliko kriva kot vzgojiteljica, ki je odgovorna zanje,” je še pristavila. Sreča v nesreči je, da je otrok dobro in da po vsem sodeč ne bo imel trajnih posledic.

Čistilka naredila napako

Vsi smo precej prizadeti zaradi te situacije. Čistilka ni ravnala v skladu s pravili stroke. Po tem, ko je površine obdelala s čistili, jih ni dobro obrisala in sprala. Otrok se je z rokami dotaknil površine in jih dal v usta. Začel je kričati in jokati, vzgojiteljica je opazila rdečico. Takoj je izprala otroku usta z vodo, priskočili so tudi drugi zaposleni in obvestili starše,” je dejala ustanoviteljica vrtca Karmen Pavlic.

Poudarila je, da čistilka sploh ne bi smela čistiti, medtem ko so bili tam otroci, kar je dobro vedela. Zaradi hujše kršitve delovnega razmerja so se posvetovali s pravnikom.

Ravnateljica vrtca Ida Jakolić je poudarila, da je za vse na prvem mestu dobrobit otroka. Poudarila je, da so se vzgojiteljice dobro odzvale. Ostali otroci po njenih besedah niso ničesar opazili. Staršem, vzgojiteljici in čistilki nudijo podporo. “Čistilno sredstvo je bilo izprano, a ne dovolj dobro,” je dejala ravnateljica Jakolić. 

Pomembno je, za katero sredstvo je šlo

Dr. Dino Kramer, vodja nujne pediatrične ambulante v KBC Sestre milosrdnice, je povedal, da se najpogosteje soočajo s primeri, ko zaradi čistil pride do draženja kože ali sluznice. Prav tako lahko trpi sluznica oči. Prva pomoč je običajno izpiranje z navadno vodo. “Otroku ni treba dajati vode, še posebej, če je pogoltnil sredstvo in bruha, v vseh primerih pa se je treba posvetovati z zdravnikom,” svetuje zdravnik.

Zelo pomembno je, da zdravnikom povemo, za katero sredstvo je šlo. “Če pride do zastrupitve, takoj pokličite nujno pomoč, pri čemer bi bilo zaželeno, da imate originalno embalažo izdelka, da se čim prej ugotovi, o kakšni škodljivi snovi gre,” svetuje prof. dr. Goran Roić, predstojnik Klinike za otroške bolezni v Klaićevi.

Če sumimo, da se je otrok ali kdo drug v našem gospodinjstvu zastrupil, pokličemo telefonsko številko za nujne primere 112.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki