Malček

Bolezni pri otrocih: pravilo treh dni

|
Avtor: N. K.
Mama meri vročino otroku
Pomembno je, da opazujete otrokovo razpoloženje. Foto: Profimedia

Nalezljive bolezni so pri otrocih najpogostejši razlog za obisk pediatra v vseh starostnih obdobjih, še posebej pri predšolskih otrocih, ki začnejo obiskovati vrtec.

Virusna obolenja med najmlajšimi dosežejo vrh v zimskih mesecih. Med najpogostejšimi obolenji poleg klasičnega prehlada, povzročenega z rinovirusi, so respiratorni sincicijski virus (RSV), virus gripe in eneterovirus, pravi specialist pediatrije asist. dr. Matjaž Homšak, dr. med., predsednik Slovenskega združenja za pediatrijo.

Ko otrok zboli, se običajno slabše počuti, je slabše razpoložen. Poslabša se tudi njegov apetit. Lahko dobi vročino z znaki vnetja zgornjih dihal, bolečim žrelom, bolečinami v mišicah. “Če je otrok kljub slabemu počutju še dejaven, ima svoj ritem budnosti in spanja, dovolj pije ali se doji, tudi če zavrača hrano, potem zadostuje, da ga tri dni opazujemo. Po treh dneh se lahko pokaže izboljšanje: nižja telesna temperatura, ki počasneje narašča, boljše počutje. Če se pa po treh dneh otrokovo stanje nič ne izboljša, pa je smiselno iti k zdravniku, da tudi z laboratorijskim pregledom preveri, ali gre morda za bakterijsko okužbo ali kaj drugega resnejšega,” pove.

bolna deklica
Če se otrok ne odziva, kot smo vajeni, je smiselno z njim obiskati zdravnika.

Če se otrok ob prebolevanju bolezni zelo spremeni, z obiskom pri zdravniku ne oklevajte. Znaki, na katere bodite pozorni so slabše odzivanje, otrok skoraj ves čas spi, ne pije oziroma se ne doji, manj odvaja vodi, pojavijo se čudne spremembe na koži, ki se hitro širijo. Bodite pozorni tudi, če je zelo jokav ali se ne odziva, kot smo vajeni.

Več o tem, kateri je najpomembnejši ukrep, še posebej ob povišani temperaturi, in kako ukrepati v primeru vročine, pa najdete TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Hrana, ki je nikoli ne smete pogrevati

Otroci so najbolj občutljivi na spremembe, ki jih povzroči pogrevanje hrane. Nekatera živila je najbolj jesti izključno sveže pripravljena.

Zadnji dodani članki