Očka je zakon

10 korakov kako biti najboljši mož, ko se rodi dojenček

|
Avtor: Mama.Over.Net
Oče in mama z novorojenčkom
Očetova naloga je, da poskusi v obdobju po porodu čim bolj razbremeniti mamo. Foto: Profimedia

Obdobje po porodu je naporno tako za mame kot očete. Naloga očeta je, da v tem času stori vse, da novopečeni mamici pomaga.

Želiš biti najboljši oče in mož, kar lahko si? Sledi le desetim ‘korakom’, ki vodijo prav do tja, vsaj tako trdi mama Sarah Zimmerman. “Če slediš tem preprostim pravilom, se bo tvoja žena počutila ljubljeno in spoštovano,” v kolumni za portal Mom.com, piše Zimmerman. Delila je nekaj ključnih nasvetov za očete po porodu.

Ne bodi “kukavica”

Bodi tako pogumen kot ona. Tudi očetje po porodu se lahko bojijo novih okoliščin in jim je tako neprijetno kot osebi, ki je rodila. Vse to je novo in strašljivo za oba in skupaj ste v vseh neverjetnih, čudovitih, težkih in čudežnih trenutkih. Bodi z njo na vse možne načine. Pomagaj ji.

Bodi fizično prisoten

Povedala ti bo, kje naj bi bil med porodom, in tam bodi, ji nudilpodporo in tolažbo. Ne pritožuj se. Si lačen? Ona tudi. Moraš iti na stranišče? Bi raje imel kateter? Ti je dolgčas? Si utrujen? Ostani tam, kjer si. Bodoča mamica nima druge izbire, tudi ti je ne bi smel imeti. Po porodu bo izčrpana. Če je imela carski rez, se bo počutila, kot da jo je povozil avtobus. V vseh primerih bo potrebovala pomoč pri okrevanju po porodu, v bolnišnici in doma. Oče naj bo po porodu ob mami in ji pomaga.

Bodi čustveno prisoten

Bodi pozoren, pokaži ji, da sta skupaj v istem čolnu. Običajno se matere novorojenčkov počutijo negotove in odgovorne za ves svet, zato ji pokaži, da ni sama v tem. Ne pusti ji, da se počuti slabo. Če se zdi, da kritizira tvoj trud ali da je nikakor ne moreš zadovoljiti, ne obupaj. Poskusi razumeti, skozi kaj vse gre. Pokaži ji, kako zelo ti je mar. Obvladuj svoj ego. Pomagaj ji.

Oče pestuje dojenčka
Včasih je že krajši čas, ko nekdo drug popestuje novorojenčka, za mamo neprecenljiv. Foto: Profimedia

Predvidi, kaj potrebujeta ona in dojenček – in to stori

Po porodu bo popolnoma izčrpana. Kljub temu pa bo poskušala narediti vse, kar se ji bo zdelo, da mora biti narejeno, razen če ji pri tem ne pomagaš. Ponudba za pomoč ni isto kot pomoč. Če s kavča vprašaš, medtem ko na pol spiš ali si zatopljen v svoj telefon: “Draga, ali potrebuješ …?“, bo najverjetneje rekla: “Ne, zmorem sama.” Toda to še ne pomeni, da bi to morala storiti sama. Pomagaj ji.

Poskrbi za starejše otroke

Starejši otroci ne izginejo, ko se pojavi novorojenček. Po rojstvu bi moral očka prevzeti večji del odgovornosti za starejše otroke. Starejši otroci morajo biti tvoja senca, medtem ko žena skrbi zase in za novorojenčka. Greš po pošto? Naj gre hči s tabo. Greš v trgovino? Naj gre sin s tabo. Pomagaj ji.

Ne pritožuj se, če ti je neudobno

Postelje in stoli v bolnišnici niso udobni. Znajdi se. Če se pritožuješ, mamico nevede prisiliš, da skrbi zate, medtem ko bi morala biti vsa njena pozornost  usmerjena nase in na dojenčka. Pomagaj ji.

Bodi boljši partner in starš kot očetje v humorističnih serijah

Nismo bili naučeni, kako se pripraviti na otroka in njegov prihod v naše življenje in zakone. Na žalost v družbi še vedno obstaja predpostavka, da bi morale ženske prevzeti največjo obremenitev materinstva. Nekateri so prepričani, da moškim manjka negovalni instinkt in da bi bilo bolje, da bi se držali stran. Take predpostavke so povsem napačne in nepravične. Pomagajta si.

Foto: Profimedia
Očetje lahko pomagajo pri čisto vseh opravilih in tako razbremenijo mamo pri skrbi za otroka. Foto: Profimedia

Spoštuj materino mleko

Z mlekom, ki si ga je mamica izčrpala, ravnajte previdno. Dojenje in izčrpavanje nista enostavna. Mame rabijo vso spodbudo, zato je pomembno, da se do tega vedete s spoštovanjem. Pomagaj ji.

Bodi vključen v skrb za njeno zdravje

Preden prideta domov z dojenčkom, bosta dobila navodila o odpustu iz bolnice. Poslušaj pozorno. Vskoči, če je potrebno skrbeti za dojenčka, da se tvoja žena lahko osredotoči. Če imaš vprašanja, vprašaj. Poslušaj, ko gre za pomembne stvari, kot so znaki poporodne depresije. Pomagaj ji.

Nikoli ne prenehaj ceniti svoje žene in njenega neverjetnega telesa

Njeno telo se bo spremenilo, na majhne in velike načine. Zapomni si, kaj je naredila. Poslušaj jo, ljubi jo, smej se in jokaj z njo. Skupaj ste v tem, a potrebnih je bilo veliko njenih žrtvovanj za to. Ceni to. Slavi to. Pomagaj ji.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki