Starši

7 uporabnih stavkov za discipliniranje otrok

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Discipliniranje otrok je lahko velik izziv, zato je dobro, da so starši opremljeni z besednimi zvezami, ki bodo padle na plodna tla.

Ni nujno, da pregovarjanje z otrokom pripelje do rezultatov, ki si jih želimo. Dr. Joan Ershler z univerze v Wisconsinu poudarja, da lahko možgani obdelajo le določeno količino dolgovezenja. “Kar želite povedati, se lahko izgubi v morju besed, zato je bolje biti kratek in enostaven,” pravi dr. Ershler.

Tukaj je nekaj preprostih, a učinkovitih besednih zvez.

“Vem, težko je.”

Stavek v kombinaciji z resnim izrazom na obrazu in potrepljanju po hrbtu lahko pomaga otroku, ki se je znašel v čustveno naporni situaciji. S tem namreč pritrdimo otroku, da razumemo, da je v težki situaciji. S tem ko potrdimo njegova čustva, mu lahko pomagamo prebroditi stisko, pravi dr. Ershler.

“Hodi, prosim!”

Pozitivna usmeritev lahko konča pregovarjanje hitreje, kot če bi poskušali otroku utemeljiti, zakaj in kako. “Ko otroku rečete, naj ne teče in naj se neha prepirati, ne le, da mora prenehati z dejanjem, ampak mora tudi poiskati po svojem repertoarju odgovorov, kaj narediti naslednje,” pravi dr. Ershler.

“Poskusi znova.”

S to besedno zvezo se lahko odzovemo na različne oblike neželenega vedenja – ko otrok vpije, nekomu vzame igračo, se ne obnaša lepo. Otroci so lahko bolj pripravljeni sodelovati, če imajo občutek, da imajo nekaj nadzora nad situacijo. S temi besedami jim damo možnost, da še enkrat izberejo, kako se bodo obnašali, ne da bi občutili krivdo.

“Kaj sem rekel/rekla?”

Pomembno je, da to besedno zvezo izgovorite s pravilno intonacijo. Ne smete zveneti preveč grobo ozirom karajoče. Če bo vaš odziv buren, bo tudi otrokov. Mirno ga vprašajte, kaj ste rekli, saj ga boste tako opomnili, kaj bi moral storiti.

“Preveč te imam rad/a, da bi se prepiral/a”

S temi besedami lahko umirite otroka in mu daste vedeti, da je stvar zaključena.

“Ne razumem te, ko uporabljaš ta ton”

Otroku tako povkažete, da ton ali glasnost njegovega govora nista primerna. Ko začne spet normalno govoriti, ga pohvalite in pojasnite, da je to boljša izbira, pravi dr. Ershler.

“Kako rečemo?”

Otroke je včasih treba spomniti na manire. Na tak način ga boste opomnili, da se mora pogovor nadaljevati v neki olikani maniri. S takšnim opomnikom ne tvegate upora s strani otroka, ampak ga spomnite, da bo z umirjenim tonom več dosegel.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

7 znakov, da ste dobra mama

Če otrok pride do vas s težavami, pomeni, da ste dobro opravili svoje delo kot starš.

Zadnji dodani članki