fbpx
Malček

Zdravnik opozarja: Otroka nikoli ne smete dvigniti na ta način

Objavljeno: 19. julija, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
vrtenje otroka držeč za roke
Otroci nadvse uživajo, ko jih tako vrtimo. Foto: Profimedia

Malokomu pride na misel, da bi lahko bilo s tem načinom dvigovanja otrok lahko kaj narobe. A zdravnik dr. Slaughter opozarja na nevarnosti. 

Mlajši otroci še posebej uživajo, če jih starši držijo za roke, ne skrivajo navdušenja nad dvigovanjem na “horuk” – ko starša primeta otroka vsak za eno roko in ga dvigneta pred seboj. Ali pa ko otroke primemo za otroke in jih zavrtimo naokrog. Otroci to obožujejo. Nikomur ne pride na misel, da bi lahko bilo s tem kaj narobe. 

Zdravnik dr. J. Mack Slaughter pa opozarja, da to početje ni najbolj primerno. V enem od svojih posnetkov na TikToku je razložil, zakaj otroka nikoli ne bi smeli dvigovati tako. Privede namreč lahko do poškodbe, ki jo v Ameriki poznajo pod imenom “varuškin komolec”. Varuške so pogosto krivili za povzročanje poškodb z vlečenjem otrok za roke. Strokovno takšni poškodbi pravijo subluksacija glavice komolca.

@dr.jmack

Nursemaid’s elbow (aka radial head subluxation) affects over 20,000 children per year in the US with over 80% of those patients being between the ages of 1 and 3. #emergencymedicine #pediatrics #medschool #nursingschool #nursepractitioner #physicianassistant

♬ original sound – Dr.JMack | ER Doctor

Do te poškodbe pride, ko del komolčnega sklepa zdrsne s svojega mesta, kar povzroči, da komolec delno izskoči iz svojega mesta. Komolec je nato treba vrniti v pravilen položaj. Včasih se to zgodi samo od sebe, včasih pa je potrebna strokovna pomoč. Varuškin komolec je najpogostejši pri majhnih otrocih, med drugim in šestim letom starosti. Redkeje pride do te poškodbe pri starejših otrocih. Veliko je odvisno od tega, kako zrele so njihove vezi. 

Dr. Slaughter je na posnetku priznal, da ima osebno izkušnjo s tem. “Hči je bila takrat stara dve leti. Bilo je na tem, da bo padla po stopnicah, zato sem jo povlekel gor za zapestje. Rešil sem jo pred padcem, vendar sem ji izpahnil komolec,” je povedal. 

Statistični podatki razkrivajo, da v ZDA do te poškodbe pride pri več kot 20.000 otrocih letno. V več kot 80 odstotkih primerov gre za otroke, stare od enega do treh let, piše missMama. 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net